Прочитај ми чланак

КО ЈЕ КУПИО ИМР? Некадашњи гигант је процењен на 24,6 милиона, а продат за 9,3…

0

Један од највећих производних гиганата у бившој Југославији, Индустрија мотора Раковица (ИМР), нашао је купца - конзорцијум две фирме иза којих стоји Звонко Гобељић, сувласник београдског Економског института. Он ће убудуће газдовати компанијом која је некада запошљавала 7.000 радника, а данас је у стечају и поседује вредну имовину у београдској општини Раковица коју чини 47 објеката на површини од 75.000 квадратних метара.

Конзорцијум који чине Институт за изградњу града и акционарско друштво Хемпро из Београда, купили су ИМР за 9,3 милиона евра, наспрам првобитно процењена 24,6 милиона.

Izvor: Google maps

Институт за изградњу града је основан у Београду, на Врачару, пре непуних годину дана – 26. новембра 2018. са основним капиталом од 50.000 динара.

Према подацима Агенције за привредне регистре, стопостотни власник овог Института је Привредно друштво за производњу предформи и боца од ПЕТ гранулата – „Екстра – Пет“ из Београда. Једини власник ове компаније је фирма „Велкан Традинг Лимитед“ из Никозије (Кипар). Према званично доступним информацијама директор ове фирме на Кипру је Звонко Гобељић који је сувласник Економског института у Београду са уделом од око 47 одсто.

Претежна делатност Института за изградњу града је истраживање и развој у природним и техничко-технолошким наукама, а као директор је уписан Радомир Мимовић.

За прошлу годину Институт је АПР-у доставио изјаву о неактивности.

Компанија „Екстра – Пет“ је основана 1999. године и у прошлој години је имала 17 запослених. Претежна делатност овог предузећа је производња амбалаже од пластике, а директор је такође Радомир Мимовић.

На основу финансијског извештаја за прошлу годину „Екстра-Пет“ је сврстан у мала предузећа, са оствареном нето добити од непуних 12 милиона динара. Годину дана раније профит је био 20 милиона динара.

Други члан конзорцијума који је купио ИМР , фирма „Хемпро“, је акционарско друштво за спољну и унутрашњу трговину основано још 1945. у Београду. Према подацима Централног регистра за хартије од вредности Звонко Гобељић је највећи појединачни акционар и у овој компањи са уделом од 66 одсто. Такође, у компанији „Хемпро“ фирма Екстра пет, која је власник Института за изградњу града, је сувласник са уделом од 23 одсто.

Претежна делатност предузећа Хемпро је изнајмљивање властитих или изнајмљених некретнина и управљање њима, а генерални директор је Небојша Бабовић.

У прошлој години имало је 5 запослених лица, а остварило је нето добит од 22,7 милиона динара, што је нешто мање него годину дана раније (25,3 милиона).

Вредност Индустрије мотора Раковица процењена је на 2,9 милијарди динара , а прихваћена је понуда у висини од 1,1 милијарду динара.

Најважнија имовина ИМР је пословни комплекс у београдској општини Раковица, где се у кругу фабрике налази 47 објеката, поред осталог седам повезаних хала са 15 објеката и седам магацина и складишта на укупно 75.000 метара квадратних.

Имовина ИМР-а су и самачки хотел и управна зграда у Раковици, али и издвојени производни комплекс у златиборском селу Шљивовица, односно комплекс на локацији Љубиш.

Комплекс у месту Шљивовица простире се на седам хектара и 84 ара, а други у месту Љубиш, на 1.152 квадрата. И ова два комплекса имају котларнице, трафостанице, а на локацији у Шљивовице постоји и постројење за пречишћавање отпадних вода.

ИМР је у стечају од 4. априла 2017. године.

Индустрија мотора Раковица, некадашњи производни гигант упошљавао је више од 7.000 радника.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!