Прочитај ми чланак

Кључни датуми за све који имају кредит у еврима

0

Од краја јуна ове године због заоштравања монетарне политике ЕЦБ, Еурибор континуирано расте. Ови скокови директно утичу на оне грађане који имају кредите са променљивим каматним стопама, који чине 70 одсто свих грађана са зајмовима, самим тим што се Еурибор урачунава у вредност променљиве камате.

Тренутно шестомесечни Еурибор износи 2,37 одсто, а границу од 2 одсто је прешао половином октобра. Тромесечни Еурибор сада је врло близу исте границе, и тренутно износи 1,92 одсто. Ипак, ова поскупљења не осликавају се на рате кредита људи у Србији моментално, већ банке у Србији рате кредита усклађују на тачно дефинисане датуме.

Кључни датуми

Тако се рате на кредите са шестомесечним еурибором, логично, усклађују два пута годишње, тј. 30. јуна и 31. децембра. Са друге стране тромесечни еурибор, се усклађује како му и име каже, на свака 3 месеца. Код њега су кључни датуми: 31. март, 30. јун, 30. септембар и 31. децембар.

Самим тим, раст од јуна до сада, сем оних који имају другачији договор са банком, они који имају кредит са 6М Еурибором нису до сада осетили, и за њих ће рата поскупети тек од почетка ове године.

Стабилизација?

Еурибор већ неколико месеци континуирано расте. Колико дуго ће још ићи узлазном путањом, мистерија је и за струку, али су предвиђања да би 2024. требало очекивати стабилизацију. И то је добра вест о којој у последње време све више стручњака прича и званично, а утемељена је у прогнозама даљег кретања инфлације.

– Како ће то у будућности сви бисмо волели да знамо. Али то све све зависи од тога којом брзином ће се инфлација зауставити а онда и кренути на доле. Ја верујем да то може да се деси већ на пролеће следеће године, односно да пик инфлације буде до нове године, а онда да крене да се спушта. И то не само код нас, него и свуда, управо због ових мера које се предузимају и да се негде 2024. године вратимо у границе нормале, а то значи 3 одсто циљане инфлације, +- 1,5 одсто и то је у програмима свих централних банака – рекао је недавно за „Блиц“ Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака.

Шта је еурибор?

Еурибор (Euro Interbank Offered Rate) је каматна стопа по којој група банака једна другој позајмљују новац. Променљиве каматне стопе по којима се у Србији обрачунавају кредити чија је отплата везана за евро састоје се од два дела: тромесечног (3М) или шестомесечног (6М) еурибора и фиксног дела – такозване марже банке у процентуалном износу.