Прочитај ми чланак

КарГо: Кривична пријава против таксиста због злоупотребе штрајка

0

Александар Вучић, председник Удружења грађана KарГо, поднео је Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против организатора штрајка таксиста у Београду јер су извршили кривично дело злоупотреба права на штрајк, саопштило је то удружење.

У саопштењу се наводи да су таксисти штрајком угрозили безбедност грађана, нанели материјалну штету и утицали на стварање лоше слике главног града.

Вучић је кривичну пријаву поднео против Александра Бјелића, представника Савеза такси удружења Србије „Сатус“, Владе Булатовића из Струковног удружења такси предузетника Београд и Саше Кнежевића из Уговорне привредне такси коморе, истиче се у саопштењу.

„Данима смо били сведоци јавне злоупотребе права на штрајк од стране представника такси картела. На првом месту, штрајк је организован и вођен супротно закону. Такси картел искористио је штрајк и могућност блокаде града као средство притиска на Владу, председника и надлежне органе, а све зарад остваривања својих нелегитимних циљева“, навео је Вучић у пријави.

Председник удружења КарГо нагласио је да 750 хиљада чланова удружења ЦарГо неће дозволити уцене и злоупотребе.

„Не само да је штрајк таксиста незаконит, већ је једини разлог штрајка било гашење апликације ЦарГо и гушење конкуренције, са ко зна којим све захтевима и интересним групама иза тога. Наглашавам да 750 хиљада чланова нашег удружења неће дозволити да се уцењује држава, малтретирају грађани и злоупотребљава уставно право на штрајк„, додао је председник Удружења КарГо.

Он је у саопштењу поставио питање последица овако незаконито организованог и вођеног штрајка. „Да ли сада ово значи да свако ко може да паралише град то треба и да уради како би испунио своје партикуларне интересе? Мислимо да се на овај начин шаље јако лоша порука свима“, нагласио је Вучић.

У кривичној пријави се наводи да је окривљени Александар Бјелић је на штрајку поручио да „нема преговора и да траже гашење апликације КарГо“, а да Закон о штрајку наводи да су „организатори дужни да покушају споразумно да реше настали спор“.

„Председник државе, Влада и други надлежни органи више пута су јавно осудили штрајк таксиста и упутили им отворен позив на дијалог и решавање проблема, који они нису прихватили, него су прешли у радикализацију протеста.“, истакао је Вучић.

Он је додао да није први пут да таксисти злоупотребљавају право на штрајк и да су раније Влада и надлежни органи попустили под притиском такси картела и испунили им тадашње захтеве – опрост пореског дуга, да им се не врши заплена возила због неплаћања пореза и остали захтеви.

Александар Вучић је уз кривичну пријаву предао и доказне материјале и позвао Више јавно тужилаштво да пред надлежним судом покрене кривични поступак против пријављених у којем ће захтевати кривичну осуду и најстрожу могућу казну, закључује се у саопштењу.