Прочитај ми чланак

Како је Вучић слагао фриленсере

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је пре две недеље да је од председнице Владе Ане Брнабић и министра финасија Синише Малог тражио отпис дуга фриленсерима. Оно што се дешавала претходна два дана показује да га нису послушали. Тако су радници на интернету добили нову понуду Владе и јуче поново сели за преговарачки сто, да би све још једном пропало. Разлог за неуспех преговора био је исти као и почетком фебруара - Влада није одустала од захтева да фриленсери плате порез пет година уназад.

Вучић је гостујући на јавном сервису 18. марта рекао да разуме Владу која од фриленсера тражи да плате порез, али да је он тражио да се то не ради ретроактивно.

Printscreen

“Ја сам тражио од Владе само једну ствар, да им не наплаћују ништа ретроактивно. Мислим да је тим људима потребно омогућити да раде, сада је јасно какав порез треба да плате, али немојте да им наплаћујуте нешто што нису знали да морају да плате, или ретроактивно. То је био мој савет и Малом и Брнабић”, рекао је председник Србије.

Да порез треба да плаћају, фриленсери су сазнали 13. октобра прошле године када је Пореска управа саопштила да је установљена висока стопа непоштовања пореских прописа и да су идентификоване особе које су прописе кршиле.

“Ови приходи остварују се по основу пружања разних врста услуга, а најчешће су то услуге развоја софтвера, превођења, држања часова страних језика, промоције, графичког дизајна и друге врсте услуга”, наведено је у саопштењу Пореске.

Том приликом су фриленсери позвани да сами обрачунају порез и доприносе са припадајућом каматом и “измире своје законске обавезе како би избегли прекршајну одговорност”.

Поменута прекршајна одговорност, у зависности од дуга који је настао у претходних пет година, значи казну до 10 година затвора, док порези у неких случајевима крећу до 80 одсто зараде.

Незадовољство оних на које, како су сами рекли, држава “ставља у дужничко ропство” кулминирало је 16. јанура када се више хиљада радника на интернету окупило испред Скупштине Србије. Том приликом су затражили преговоре са Министарством финансија и Пореском управом у циљу коначног решавања свог статуса. Већ у току протеста добили су од шефа кабинета премијерке Ане Брнабић позив за преговоре у Влади.

Два дана касније, одржан је први састанак представника Удружења радника на интернету и представника Владе, Министарства финансија и Пореске управе. Преговори, у току којих су одржана још два састанка, прекинути су 5. фебруара, након што фриленсери прдлоге Владе оценили као неприхватљиве.

Представник Удружења радника на интернтеру Миран Погачар рекао је непосредно након тог састанка да је предлог Владе да се у априлу донесу измене закона где би нормиране трошкове повећали са 20 на 43 одсто, отписали камату и омогућили репрограм дуга са најдужим роком од 10 година.

“То је минорно умањење. Ништа не би отписало. Што је катастрофа и апсолутно неприхватљиво. Људи једноставно немају тај новац, а обавезе које се тичу доприноса нису ни у складу са Законом”, поручио је том приликом и објаснио да се ради о незамисливо великим износима, да неко ко је зарађивао 300 евра месечно сада треба држави да плати око 7.000 евра.

Иако је председник Вучић још 14. фебруара, говорећи о захтевима фриленсера, изјавио да порез мора да се плаћа, али да има простора да се разговара о томе од када да се плаћа, пре две недеље је био конкретнији рекавши да то не би требало да важи ретроактивно. Рекација Владе, која је уследила након те изјаве, показала је да “захтев” председника није усвојен.

Тако је јуче Удружење радника на интернету добило нову понуду у којој је наведено да ће дуга бити ослобођени само они који су месечно зарађивали до 200 евра.

Како су саопштили представници фриленсера, онима који зарађују више од тога, што је већина, пореско оптерећење би са приходима прогресивно расло до енормних размера, као и дуг.

“То што они нама нуде је чиста катастрофа. Понуда се није побољшала, чак се мало погоршала у односу на претходну. Они говоре да нам излазе у сусрет, а не да то не чине него нас стављају у још веће проблеме”, рекао је Погачар и објаснио да у новом предлогу не постоје нормирани трошкови, као неопорезив део, који су у прошлом износили од 20 до 50 хиљада.

Јуче је одржан и станак представника фриленсера и Владе, али је без успеха.

“Влада је изложила предлог који смо чули претходних дана, а предлог нису хтели да мењају ни у једном кораку. Ништа се није променило”, изјавио је Погачар након јучерашњег састанка и најавио нове протесте.

Уколико не желе поновне скупове на улицама, већ решење, овог пута би премијерка и министар финасија требало само да послушају предеседика, ако већ неће фриленсере.