Прочитај ми чланак

Како је „Јат“ постао „Ер Србија“

0

 

2

(Блиц)

Вицепремијер Александар Вучић и први човек националне авиокомпаније Уједињених Арапских Емирата, Етихад, Џејмс Хоган потписали су данас споразум о партнерству. Тако је Србија добила нову компанију „Ер Србија“. Партнери из Абу Дабија ће, без обзира на то што постају власници 49 одсто националног авио-превозника, одмах уплатити 40 милиона долара, али и поставити свој менаџмент.

Управљање компанијом преузеће Дане Кондић, Аустралијанц српског порекла који већ неколико месеци ради у „Етихаду“. Иначе, група пилота „Јат ервејза“, која ће током августа управљати на два „ербас“ авиона узета на лизинг, већ се налази на обуци.

„Ер Србија“ је, иначе, само ново име за стари „Јат“. Остају му сви слотови који се користе на међународним аеродромима, а одмах се креће, заједнички, ка 14 нових дестинација. Нагомилане дугове вредне око 170 милиона евра, претвориће се у јавни дуг, а Влада преузима и обавезе по социјалном програму за вишак запослених у „Јат ервејзу“.

„Етихад“ је Споразумом купио 49 одсто Јата, а држава ће, са 51 одсто удела, остати већински власник националног авиопревозника. „Ер Србија“ ће до краја године добити 10 нових ербас авиона, и запослити 50 пилота.

Етихад је успоставио редовне дневне летове од 15. јуна на линији Абу Даби-Београд, и Јат има свој код на тој авиолинији на основу споразума о комерцијалној сарадњи две компаније на више од 40 десетинација.

Блискоисточни авиопревозник је једна од најбољих фирми у тој бранши у свету. Етихад има 10 милона путника годишње, а путнички и робни саобраћај обавља ка 94 одредишта на Блиском истоку, у Африци, Европи, Азији, Аустралији и америчком континенту са флотом од 77 авиона Ербаса и Боинга.

Има 29 одсто власничког удела у немачком „Ер Берлину“, 40 одсто у „Ер Сејшелима“, око три одсто у „Ер лингусу“, девет одсто у компанији „Вирџин Аустралија“ а у току је преузимање 24 одсто индијског Џет ервејза.