Прочитај ми чланак

КАКО ДА ИЗБЕГНЕТЕ СВЕ ЗАМКЕ ПРОДАВАЦА када купујете полован аутомобил

0

Најбоље би било да у куповину кренете у друштву механичара или неког другог стручњака за возила

Куповина половног аутомобила представља велики стрес за сваког возача, посебно за оне који нису стручњаци за четвороточкаше. Како изабрати баш оно што вам треба и уклопити тај избор у финансијске могућности, али, пре свега, како не бити преварен од стране продавца?

Ilustracija: Depositphotos/ginasanders

Најбоље би било да у куповину кренете у друштву механичара или неког другог стручњака за аутомобиле, али ако немате поуздану особу која би вам помогла, значиће вам и списак од 17 најчешћих замки у које можете да упаднете, као и савети како да их избегнете.

Лажна километража

Ово је најчешћи проблем. Не постоји метода која са 100 одсто сигурности утврђује колико је аутомобил заиста прешао. Зато пазите на мале знаке, као што су похабан волан, похабана ручица мењача, похабан сигурносни појас… Ако је дим из ауспуха таман или чак плав, то значи да је аутомобил има велику километражу и није реално да је прешао само 50.000 км.

Аутомобил је украден

На основу броја шасије, од полиције можете добити информацију да ли је аутомобил пријављен код нас или у иностранству као украден.

Лажни број шасије

Број мора бити јасан, читљив, да се поклапа са бројем из саобраћајне дозволе. Сви карактери морају бити исте величине и стајати на одговарајућем месту.

Лажни продавац

Без устручавања од продавца тражите да вам покаже личну карту, возачку дозволу и давам да број телефона, како бисте били сигурни с ким имате посла. Избегавајте продавце који нису власници возила. У највећем броју случајева то су препродавци који имају овлашћење, али ту може доћи до проблема када дође време за пренос власништва. Препродавца ћете лако препознати по томе што ће, када му кажете да зовете у вези аутомобила, он питати „у вези ког аутомобила“?

Промењен број мотора

Број мора бити видљив и мора да се поклапа са бројем из саобраћајне дозволе.

Аутомобил је хаварисан

Ако је стари аутомобил свеже офарбан пред продају, то може да значи да је доживео већи судар, а можда се крије и рђа. Имајте на уму да је можда боље купити аутомобил који има на себи неколико видљивих огреботина него свеже офарбано возило које ко зна шта крије.

Аутомобил је под хипотеком

У Агенцији за привредне регистре можете проверити да ли је на аутомобил који желите да купите стављена хипотека. На сајту АПР кликните на одељак „заложно право“, потом идите на „претраживање података“, па на „претраживање према предмету заложног права“. Када на падајућем менију изаберете као врсту предмета „покретну ствар која има регистрациони број“, треба да укуцате или регистарску ознаку или број шасије, односно број мотора, како бисте проверили да ли је аутомобил предмет залоге.

Возило старије од регистрације

Датум регистрације може бити „млађи“ од самог аутомобила, чија се година производње може наћи на такозваном ЦОЦ сертификату.

Замолите механичара да провоза аутомобил

Замолите механичара да провоза аутомобил или сами то учините. На тај начин можете да проверите да ли су мењач и АБС у реду. Ако пребацивањем из више у нижу брзину излази тамни дим из ауспуха, то значи да мотор „гута“ превише уља. Преглед и вожњу треба обавити по сунчаном дану, јер по киши и сумраку не видите стварно стање. Док возите аутомобил не слушајте радио, концентришите се само на рад мотора и звукове које производи аутомобил.

Одбијте будуће трошкове од цене

Коришћени аутомобил одвезите у овлашћени сервис и питајте да ли треба нешто мењати и поправљати. Тај будући трошак одбијте од цене. Ако власник одбије да смањи износ, захвалите му се и тражите нови аутомобил.

Тражите сервисну књижицу

Уредно испуњена сервисна књижица знак је да је власник возила пазио и мазио свој аутомобил.

Не дајте капару

Никако немојте плаћати унапред, већ тек након што аутомобил видите, прегледате и тестирате.

Нема ваздушног јастука

Обавезно дајте контакт и обратите пажњу на лампицу ваздушног јастука која би требало да се угаси за неколико секунди. Уколико настави да светли, то значи да је ваздушни јастук неисправан или да га уопште нема. Ако се лампица ни не упали, онда сигурно нешто није у реду, јер продавци често изваде лампицу у покушају да недостатак јастука прође неопажено.

Мењана стакла

Проверите да ли су стакла из исте године и од истог произвођача. Ако су мењана, а власник аутомобила вам то није рекао, то је знак да с аутомобилом нешто није у реду.

Плин није атестиран

Не верујте да је „атест ту негде“, да ћете га „добити сутра“ и слично. Без атеста на увид не купујте аутомобил, јер ћете бити изложени директном трошку приликом регистрације.

Вреле фелне

Ако су фелне након вожње загрејане, то значи да аутомобил има проблема с кочионим системом.

Рђа испод патосница

Подигните све патоснице и погледајте да ли има рђе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!