Прочитај ми чланак

ЈУЖНИ ТОК: Почињу радови, Влада замољена да не дискриминише Гаспром

0

Nikolic Milerx0

Изградња „Јужног тока“ кроз Србију, једне од највећих инвестиција протеклих деценија, почиње 24. новембра, што ће пратити и споразуми о транспорту гаса, финансирању и уговор са Владом.

НЕСПОРАЗУМИ СА МИНИСТАРСТВОМ

Што се осталих пројеката „Гаспрома“ у Србији тиче, Милер је рекао „да је било одређених неспоразума са Министарством енергетике Републике Србије, када се у одређеним аспектима приметило не само одсуство сарадње, већ и било каквог дијалога са НИС-ом, али је изразио наду да ће све потешкоће које су том приликом настале врло брзо бити отклоњене и сви неспоразуми решени“.

Радови на изградњи гасовода „Јужни ток“ кроз Србију ће почети 24. новембра ове године, договорено је у понедељак на састанку државног врха Србије са првим човеком „Гаспрома“ Алексејем Милером.

Тачно годину дана након првих радова на „Јужном току“ у руском граду Анапи, посао би требало да почне и у Србији.

– Реализација пројекта „Јужни ток“ од изузетног је значаја за привреду Србије, јер је подиже за једну летвицу у региону и промовише је у значајан економски фактор не само на Балкану, него и у целој Европи – рекао је у понедељак председник Србије Томислав Николић.

Николић се састао са делегацијом „Гаспрома“, предвођеном председником Управног одбора Алексејем Милером, у којој је био и генерални директор Нафтне индустрије Србије (НИС) Кирил Кравченко.

Руска страна је предложила да том приликом свечано буду потписана још три документа: споразум о транспорту гаса кроз Србију, споразум о финансирању српског удела и посебни уговор са Владом Републике Србије.

Милер је рекао да је „Јужни ток“ један од највећих пројеката у Европи и захвалио српској страни на напорном раду да се реше сва питања везана за отпочињање његове изградње.

КРЕДИТИРАЊЕ

Министар енергетике Зорана Михајловић изјавила је у понедељак да ће први споразум дефинисати „Јужни ток“ као пројекат од општег интереса, други је споразум о транспорту гаса односно о располагању капацитетима у том гасоводу, а трећи је договор о кредиту.
– Сада је питање договора да ли се узима кредит, колико он износи, да ли ће бити грејс периода.
Од данас морамо интензивно о томе да разговарамо – рекла је Михајловићева.

Милер и Николић су разговарали и о новим пројектима које Нафтна индустрија Србије намерава да реализује у Србији и региону, наводи се у саопштењу.

Са Милером се у понедељак састао и премијер Ивица Дачић који је рекао да је гасовод „Јужни ток“ једна је од највреднијих инвестиција у нашој земљи у последњих неколико деценија.

– Изградњом гасовода „Јужни ток“ Србија остаје доследна у испуњавању Енергетског споразума који је потписала са Руском Федерацијом – навео је Дачић. – У интересу је и Србије и Русије да се тај споразум спроведе, а за Србију је важан јер наша земља постаје регионални енергетски центар.

У саопштењу Владине Канцеларије за сарадњу с медијима се наводи да је гасовод „Јужни ток“ вредан 1,7 милијарди евра, а значајан део радова ће изводити домаће компаније.

На састанку су разматране могућности да један крак овог гасовода иде ка Македонији, један ка Републици Српској, а планира се да један крак транспортује гас ка Косову и Метохији, што би обезбедило регионалну стабилност у снабдевању гасом.

Наредних дана ће бити утврђени сви технички детаљи и параметри за почетак радова на гасоводу „Јужни ток“, каже се у саопштењу.

Са челником „Гаспрома“ састао се и Александар Вучић, потпредседник Владе. Они су истакли значај потписивања споразума о финансирању и изградњи гасовода „Јужни ток“, као и споразума између „Србијагаса“ и „Гаспрома“ о транспорту гаса.

На састанку су разматране могућности о враћању старих дугова, и закључено је да се до краја године морају пронаћи начини да се они затворе.

Руски стручњаци истичу да значајније радове на изградњи „Јужног тока“ кроз Србију не треба очекивати пре следеће године, када буде обезбеђено и финансирање. Претпоставља се да ће финансирање овог пројекта бити као и са Бугарском, која је добила кредит на 20 до 30 година, који би се враћао од транзита гаса.

Надлежни у Србији истичу да је све спремно за „Јужни ток“ – да је готов пројекат изводљивости и да је извршена експропријација земљишта.

Cepurin Dacic

Русија замолила Србију да не дискриминише „Гаспром“
Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је замолио званични Београд да не дискриминише „Гаспром“ и друге велике руске компаније. Дипломата је то изјавио у интервјуу српском часопису „Печат“.

Чепурин је изразио посебну забринутост по поводу усклађености изградње крака гасовода „Јужни ток“. Према речима амбасадора, сви бирократски проблеми морају бити решени до децембра 2013. године, али српска страна отеже са документацијом.

Чепурин је истакао да Москва не тражи посебан третман, него инсистира на принципу равноправности у односу на руске компаније.

Русија и Србија ће изградити крак од „Јужног тока“ до Космета
Русија и Србија планирају да изграде крак од магистралног гасовода „Јужни ток“ до Косова, саопштила је у понедељак прес служба владе Србије после преговора премијера Ивице Дачића са председником руског концерна „Гаспром“ Алексејом Милером.

„Приликом сусрета је размотрена могућност одвајања од гасовода једног крака за Македонију и једног за Републику Српску (Босна и Херцеговина). Планира се и крак за транспорт гаса на Косово и Метохију како би се обезбедила стабилност у снабдевању региона гасом“, каже се у саопштењу.

(Вечерње новости, Глас Русије, фото: Новости, Nezla73)