Прочитај ми чланак

„Јутарњи лист“: Хрватска и Србија би опет могле да извозе тенкове

0

tenk(Блиц)

Загребачки „Јутарњи лист“ оцењује да ће посетом хрватског председника Иве Јосиповића Србији, у октобру, бити „формално завршен политички сукоб“ до којег је дошло средином 2012. године, када је Томислав Николић изабран за председника Србије. Биће то последњи корак у новој нормализацији односа Хрватске и Србије, пише Јутарњи лист, позивајући се на дипломатске кругове.

„Могло би се догодити да за неколико година хрватско-српски тенкови опет буду продавани у Африци или на Блиском истоку“, пише лист и наводи да већ постоје планови о заједничкој сарадњи војних индустрија двеју земаља, уз подсећање да је некадашња СФРЈ била „значајни извозник нароужања“.

Лист указује да у нормализацији односа две државе није занемарљива ни лична димензија. „Још пре неколико месеци високи хрватски функционери у неформалним разговорима Николића су описивали као ‘старомодног националисту и лошег политичара који не разуме политичке процесе’, а сада објашњавају како је српски председник у приватним разговорима ‘врло угодан и пуно мање радикалан’ него када говори за медије“, наводи загребачки дневник.

Додаје се и да су у Србији схватили да се стварање сталне напетости у односима с Хрватском не исплати и да су зато пристали да реше неке неке од хрватских захтева, пре Јосиповићевог доласка у Београд.

Иако се хрватски премијер Зоран Милановић почетком године у Београду сусрео са српским колегом Ивицом Дачићем, састанак Николић – Јосиповић замишљен је као „круна нормализације“.

Уосталом, додаје се, управо је Томислав Николић критиковао Милановићев долазак тврдњом да је пре тога морао доћи председник Републике Хрватске. До октобра би, напомиње се, требало довршити споразум којим би се оптуженима за ратне злочине судило у њиховим садашњим пребивалиштима.

Лист подсећа да је прошле године у Србији на 12 година осудјен хрватски бранитељ Вељко Марић, а Хрватска је на 20 година осудила Милу Дакића, који је на основу медјународне потрнице ухапшен у БиХ.

Јосиповић и Николић су се, указује се, на Брду код Крања начелно сложили о доношењу споразума који би регулисао да се у Србији суди Србима који сада живе на њеној територији, а Хрватима у Хрватској.

„Јутарњи“ пише и да је Николић обећао да ће покушати да помогне у откривању сдубина несталих у рату у Хрватској, а изгледа да би, како се наводи, Србија и Хрватска ускоро могле кренути у заједничку извозну акцију у земље тзв. Трећег света.