Прочитај ми чланак

Још задуживања! Електродистрибуција узима 40 милиона евра

0

Електродистрибуција Србије задужиће се 40 милиона евра код Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за финансирање прве фазе Пројекта за паметна бројила. За обавезе Електродистрибуције код банке гарантоваће држава Србија.

Процењена вредност целог Пројекта за паметна бројила је 80 милиона евра и план је да се изводе у две фазе (1А и 1Б).

Из кредита ЕБРД, од 40 милиона евра, планирано је финансирање фазе 1А, уз државну гаранцију, пише у предлогу Закона о потврђивању уговора о гаранцији (паметна бројила) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, пише Нова економија.

Друга фаза 1Б била би финансирана кредитом Европске инвестиционе банке од 40 милиона евра и такође уз гаранцију државе.

Уговором о гаранцији предвиђено је да Србија безусловно гарантује, као примарни дужник, а не само као гарант, уредно и благовремено плаћање свих доспелих износа и извршавање преузетих обавеза Електродистрибуције у складу са Уговором о зајму, пише у предлогу закона.

Зајам се отплаћује у 18 полугодишњих рата, при чему је први датум отплате главнице 10. новембар 2025. године, а последњи 10. мај 2034. године.

Обавезе које доспевају по основу камате, провизије на неповучена средства и главнице плаћају се 10. маја и 10. новембра сваке године.

Како се наводи у предлогу Закона, у Србији велики број домаћинстава има „застарела бројила која дуги низ година нису замењена или баждарена“, што за последицу има успоравање у раду дистрибутивног система и „нетачан приказ стварно утрошене електричне енергије“.

Постојећи уређаји замениће се савременим дигиталним уређајима који ће омогућити „смарт метеринг“. То подразумева даљинско очитавање, даљинско искључивање, управљање потрошњом.

Наводи се и да ће вођење паметних система мерења омогућити и прикључење нових произвођача електричне енергије из обновљивих извора енергије (ОИЕ) на дистрибутивну мрежу.

Фаза 1А обухвата избор консултанта који има задатке да анализира постојећу мерну инфраструктуру, помогне у припреми тендерске документације и спровођењу набавке, и да пружи техничку помоћ приликом пуштања у рад компонентни система.

Током ове фазе је планирана и набавка надоградње/ажурирања система за даљинско мерење и управљање потрошњом са паметних (дигиталних) бројила електричне енергије за подручје Ниша, Краљева и Чачка као и за све велике (индустријске) потрошаче у Србији.

Планирано је да се кроз прву фазу изврши набавка и инсталација система, пратећег софтвера и приближно око 205.000 паметних (дигиталних) бројила.

Рок за реализацију фазе 1А је од 2021. године до 2025.

Фаза Б подразумеваће набавку додатних 260 хиљада бројила за подручја са највечим губицима и она би требало да буде реализована од 2023. до 2027. године.