Прочитај ми чланак

ЈОРГОВАНКА са платом од 700.000 (буџет) криви свадбе за огроман раст цене кромпира

0

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић из Вучитрна, која прима астрономску плату из буџета, изјавила је данас да је кромпир у Србији поскупео 152 одсто јер су људи почели након пандемије да праве свадбе и славља, па је тако повећана потрошња.

У јулу су цене непрерађене хране у напредној Србији на међугодишњем нивоу повећане чак 24,8 одсто, док су у еврозони подигнуте на 11 одсто.

На питање новинара Данаса на представљању Извештаја о инфлацији Народне банке шта је узрок у разлици цене разлици, буџеташ Милан Трајковић заменик генералног директора Сектора за економска истраживања и статистику НБС објашњава да су пре две године цене хране у Србији биле на ниском нивоу.

„Поред суше која је утицала на цене, тржиште ЕУ је знатно веће и дубље. Код нас је већа волатилност цена“, објаснио је он али још небулозније објашњење понудила је гувернерка Јоргованка Табаковић коју такође народ издржава.

„Имамо да је кромпир поскупео 152 одсто. Када је прошла пандемија људи су почели да организују свадбе и славља и повећана је потрошња кромпира и то је поред суше и других фактора довело до раста цена“, закључује буџеташица са платом од цирка 25 пензијица у Србији Вучића из Чипуљића. 

Она је додала да се НБС труди да нема ефеката преливања цена због девизног курса, али да не може да спречи да се пољопривредници угледају на светска тржишта и цене.