Прочитај ми чланак

ЈАВНИ ДУГ СРБИЈЕ У СЕКУНДИ скочио за 80 милиона евра ВУЧИЋ Имамо добру перспективу

0

Дуг увећан због повећања референтне камате Америчких федералних резерви. Трошак задуживања у доларима повећан за 0,25 одсто. Код нас долар вреди до 118 динара.

6

Дуг увећан због повећања референтне камате Америчких федералних резерви. Трошак задуживања у доларима повећан за 0,25 одсто. Код нас долар вреди до 118 динара.

Јавни дуг Србије увећан је за 80 милиона евра, истог секунда када је америчка Управа федералних резерви подигла каматне стопе. Један, наизглед мали детаљ утиче је на прилике код нас. Једна ситница, која је резултат бржег раста америчке привреде и јако је добра за њих, у нашим се билансима показала као увећање обавезе.

КОД НАС МИРНО

Док су значајне светске влуте у четвртак имале велики пад, код нас је долар ојачао за око динар у односу на среду. За разлику од првог потреса после проглашења новог председника САД, прошлог месеца, када је америчка валута „скочила“ за око пет динара, подизање референтне камате „Феда“ је имало блажи удар.

Али ми смо на добром путу, сигурнијем него многе друге земље. Данас нам спољни утицаји нису превелики проблем, јер Србија има економску стабилност која се заснива на уређеним јавним финансијама.

Ово је у четвртак рекао Александар Вучић, премијер Србије, коментаришући одлуку „Феда“ да трошкове задуживања повећају за 0,25 одсто у распону од 0,5 до 0,75 одсто. Трећина нашег јавног дуга од око 24 милијарде евра је у доларима. До сада није могло да се процени колико скок долара може да утиче на његов раст и увећање током отплате кредита у овој валути.

Код нас се америчка монета после избора Доналда Трампа за председника кретала у распону од 116 до 118 динара. Најаве да ће доћи до повећања каматне стопе било је током целе године, а сада је то и спроведено, што је још једном жестоко заљуљало све светске валуте.

– Овакав потез „Феда“ привући ће инвеститоре који ће се повлачити са других тржишта, па и нашег, јер имају могућности за већу и сугурнију зараду – сматра Бранко Живановић, професор на Београдској банкарској академији.

– Америчке обвезнице постаће тражене, а када су наше вредносне хартије у питању, оне тренутно имају добре приносе, али да бисмо их задржали, морали бисмо да повећамо нашу референтну камату, што има директне последице на курс. Шта ће наши надлежни да предузму, видећемо у наредном периоду.

„Фед“ је саопштио да је, с обзиром на реализоване и очекиване услове на тржишту рада, као и на ситуацију са инфлацијом, Комитет за операције на отвореном тржишту одлучио да подигне циљани распон референтне камате са нивоа од између 0,25 до 0,50, на распон од 0,50 до 0,75 одсто.

Ово је тек друго повећање референтне камате у САД од 2008, а наговештена могућа три нова подизања у идућој години послала су долар на 14-годишњи максимум и изазвала распродају на већини азијских тржишта.

7

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Србија има стабилну економску ситуацију која се заснива на уређеним јавним финансијама, и нико не треба да буде забринут за њену будућност, порука је премијера Александра Вучића са конференције „Економист: Свет у 2017.“ одржане у Народној скупштини.

Према његовим речима, процене показују да ће просечан раст у Европи, на нивоу чланица ЕУ, бити између 1,5 и 1,8 одсто, док ММФ Србији порогнозира раст од три одсто, а биће, како истиче премијер, и четири процента. Када је реч о спровођењу аранжмана који Србија има са овом међународном институцијом, премијер је истакао да се једина примедба која је стигла од ММФ односи на „Србијагас“. Вучић је изразио очекивање да ће Србија успешно проћи ревизије ММФ.

– Ситуацију у Србији компликује оно што се догађа у региону, али имамо добру перспективу и све зависи од нас, нашег рада и труда – казао је Вучић.

Премијер је најавио и да ће до краја године бити доста промена на челу јавних предузећа, као и у Влади, у ширем смислу, али је прецизирао да није реч о министрима.