Прочитај ми чланак

Јануарски рачун за струју – хладан туш: Ево ко ће плаћати чак 1.600 динара више

0

Агенција за енергетику (АЕРС) званично је одобрила поскупљење струје и гаса, те ће цена киловат-часа струја за домаћинства бити већа за осам, а гаса за 11 одсто. У пракси, то значи да ће рачуни просечног домаћинства од јунуара бити већи за око 300 динара, али ће, с друге стране, они који се греју на струју, плаћати и до 1.600 динара више.

Како се наводи у званничном саопштењу, просечна цена електричне енергије за домаћинства биће 8,796 динара без, односно 12,4 динара са порезима. С друге стране, гас ће од првог јануара коштати 4,08, односно 4,5 динара са свим таксама.

За ново поскупљење, министарка рударства и енергетике раније је навела да неће бити велико, те да ће рачун за струју просечног домаћинства бити виши за око 300 динара.

Према речима директора снабдевања електричном енергијом у огранку „ЕПС Снабдевање“ Александра Бјеличића, просечно домаћинство у Србији потроши 350 киловат-часова месечно, што значи да је до сада рачун за ову количину утрошене струје био око 3.375 динара.

Према новој рачуници, домаћинство са просечном потрошњом струје месечно ће плаћати око 230 динара више.

Уколико домаћинство троши нешто више, 450 киловат-часова, рачуни ће бити за нешто више од 300 скупљи него до сада.

Према подацима са сајта ЕПС калкулатор, домаћинство које троши 450 киловат-часова струје месечно, до сада је за рачуне издвајало око 5.000 динара.

Од јануара, када ће струја да поскупи, рачун за домаћинство износиће око 5.320 динара.

Иначе, поскупљење се односи само на утрошену електричну енергију, тако се само та ставка у рачуну повећава.

Не мањају се цене обрачунске снаге, гарантног снабдевача, накнаде за унапређење енергетске ефикасности, ни за повлашћене произвођаче електричне енергије. Такође, проценат акцизе и ПДВ-а остаће исти.

Иако на први поглед делује да повећање неће бити велико, у потпуно другачијој ситуацији су они грађани Србије који се током целе зиме греју на струју.

Тако ће, према рачуници Агенције за енергетику, домаћинства која се греју уз помоћ термоакумулационих, односно ТА пећи, а укључују их ноћу, за јануарски рачун за струју платиће до 1.000 динара више.

Још већи удар на новчанике осетиће грађани који користе етажно грејање, односно котлове на струју, с обзиром на то да ће њихови рачуни бити већи и до 1.600 динара, кажу из Агенције за Нова.рс.

Када је у питању цена гаса, она је тек недавно почела да се обрачунава у киловат-часовима, уместо у кубицима као што је раније био случај.

Стога, не постоје званични подаци и претходној цени гаса, али је познато да је цена киловат-часа за мале потрошаче, без икаквих такси, била 3,42 динара.