Прочитај ми чланак

Јачи од странаца: Телеком улаже 200 милиона евра у развој!

0

Telekomv283946p0(Мондо, фото: Петар Стојановић)
Да ли Србија прати корак са светом у области информационих и комуникационих технологија и шта се на том плану још може учинити за додатну едукацији и укључивање младих људи?

О томе је у Привредној комори Србије у Београду одржан округли сто, на којем су дискутовали стручњаци из ове области, као и представници телекомуникационих компанија, међу којима и генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк.

Заједничка оцена учесника дискусије јесте да се у образовање нових кадрова и едукацију постојећих мора улагати далеко више, као и да младе генерације треба подстицати да се „приме“ на ИКТ.

То се може, између осталог, постићи повећањем уписних квота за техничке науке и информационе технологије, оцена је учесника округлог стола.

„Подстицај развоја ИКТ-а у Србији не треба препуштати појединцу, једној фирми или компанији, него тиме мора да се бави држава са надлежним министарствима, који ће заједно са компанијама креирати специфичан екосистем и пружити одговарајуће услове за развој ИКТ-а и пословање свих компанија.

telekom srbija 94 logoТелеком Србија је компанија која подстиче развој ИКТ сектора и опредељена је за либерализацију тржишта“, истакао је генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк.

Он је навео да је та компанија ове године одредила око 200 милиона евра за нове инвестиције, али да остаје питање како ће држава обезбедити добијање свих дозвола, како би се реализовали сви планови компаније.

Било је речи и о трендовима у области електронске трговине и пословања, као и о предностима електронске управе (у последње време широко распострањене у многим министарствима, попут полиције, локалне самоуправе…).

Директор за ИТ услуге и ИКТ подршку компаније Телеком Србија, Милан Симић је представио досадашње сервисе и услуге ове компаније у тој области.

„Телеком Србија, у сарадњи са 50 партнерских компанија грађанима већ нуди услуге које доприносе развоју ИКТ сектора, пре свега мобилно плаћање. Плаћање паркинга преко мобилних телефона, затим услуга Инфостана, ЕДБ-а, као и могућност плаћања преко wеба само су неки од сервиса које грађани већ сада могу да користе у Србији“, рекао је Симић.

Подсетио је да је Телеком Србија прошле године у сарадњи са компанијом Ериксон на светском Сајму мобилне телефоније у Барселони добила награду за пројекат „Екобус“ који је реализован у Панчеву.

(МОНДО)