Прочитај ми чланак

Измењена уредба о начину пријаве за добијање помоћи од 100 евра

0

Министарство финансија донело је допуне правилника о начину пријаве и уплате једнократне новчане помоћи, којим се омогућава држављанима Србије да добију 100 евра ако у тренутку подношења пријаве имају важећу личну карту, изјавио је министар Синиша Мали.

Мали је, како је саопштено из Министарства, објаснио да ће изменом правилника право на помоћ стећи сви грађани који су извадили личне карте након ступања на снагу Уредбе 24. априла.

„Претходни Правилник је предвиђао да једнократну помоћ државе могу добити само грађани са важећом личном картом, а не они којима је истекла и из неког разлога је нису извадили. На овај начин смо одговорили на предлоге грађана које смо добијали претходних дана, а с обзиром на то да одређени број њих није имао личну карту на дан 24. априла, што је био један од услова, већ да су у међувремену извадили нову“, рекао је Мали.

Он је додао да се на тај начин омогућило да до 5. јуна, када истиче рок за пријаву, систем препозна све који су се пријавили, да имају важећу личну карту.

Мали је рекао да се до данас за помоћ од 100 евра прјавило 4.179.400 држављана Србије, што са примаоцима пензија и корисницима социјалних давања, чини више од шест милиона успешно пријављених.

Имамо бржи раст од суседа

Он је такође изјавио да најновији подаци показују да је раст БДП Србије у првом кварталу износио 5,1 одсто, што је дупло бржи раст од земаља региона, попут Бугарске (2,4 одсто раста) и Румуније (2,7 одсто раста), док је на пример раст БДП-а Хрватске износио свега 0,4 одсто.

Према његовим речима, Србија је у првом кварталу ове године привукла стране директне инвестиције у укупном износу од 821 милион евра, што је више и од резултата који је остварен у истом периоду прошле године.

Синиша Мали је резултате у привлачењу страних инвестиција Србије упоредио са Црном Гором која је у првом кварталу ове године имала прилив страних директних инвестиција од 134 милиона евра, док је Бугарска у истом периоду привукла 249 милиона евра страних директних инвестиција, саопштено је из Министарства финансија.