Прочитај ми чланак

ИЗ ШУМАДИЈЕ – џип и „500 ђардинијера“

0

Крагујевачки "фијат" производиће два нова модела. СУВ стартује следеће године, а нови члан породице "500" већ 2021.

МЕНАЏМЕНТ торинско-америчке групације планира да у Компанији „Фијат Крајслер аутомобили Србија“, производи два нова аутомобила – градски џип (СУВ) и нови модел из породице „500“ – под називом „ђардинијера“. СУВ стартује следеће године, а нови модел из породице „500“ већ 2021.

 

Стручњаци торинске фабрике аутомобила су недавно, својим колегама у Крагујевцу, незванично саопштили да је производња модела СУВ у центру Шумадије готово извесна, али да се не одустаје од „новог и модернизованог“ модела „500“.

Ова, штура информација, коју су стручњаци из Италије „поделили“ са члановима оперативног менаџмента у Крагујевцу, приликом недавног „скенирања“ монтажних трака у центру Шумадије, добила је смисао тек након званичне информације о могућој производњи градског џипа у Крагујевцу и нешто мање формалне вести, према којој ће се модел „500 ђардинијера“ производити у Шумадији.

Без обзира на учестале принудне одморе, стручњаци из Италије од својих колега у Крагујевцу захтевају да монтажне траке сваког тренутка буду спремне за производњу око 185.000 возила годишње, а у току ове године су више пута саопштили да је питање тренутка када ће се донети одлука о производњи новог модела у „ФКА Србија“.

У току ове године је са монтажних трака сишло око 30.000 возила. До краја године би у Крагујевцу требало да се произведе још око 15.000 возила.

Запослени у „ФКА Србија“ се са колективног годишњег одмора враћају 3. септембра. Због учесталих принудних одмора, запослени у компанији страхују да ће Италијани одустати од производње аутомобила у Крагујевцу.

– Вишедеценијско искуство торинске фабрике указује да се, пред сваку производњу новог модела, за раднике уводе „продужени“ одмори, да би се наштеловале монтажне траке за нови производни циклус, те је страх радника за своју будућност – неоснован, каже саговорник „Новости“.

ИТАЛИЈАНИ ЛИЦИТИРАЈУ

ЛИЦИТАЦИЈА око новог модела који би требало да се производи у Крагујевцу се наставља. Италијански специјализовани портали преносе да ће се у „Фијатовој“ фабрици у Србији производити „фијат 500 ђардинијера“! Сајт на кога се позивају и српски, али и бројни други медији из региона је „Клуб алфа“. Овај портал је пре две недеље, позивајући се на директора бренда „Фијат“ Франсоа Оливијеа, наговестио да ће се у Крагујевцу правити СУВ (теренско возило на платформи или „џипа компас“ или „типа“). У компанији „Фијат Крајслер аутомобили Србија“ нису хтели да коментаришу ове наводе.