Прочитај ми чланак

ИЗ ХРВАТСКЕ СРБИЈИ: И клозет папир и месо

0

karikatura pokatolicavanje srba225

Компанија Агрокор из Хрватске недавно је купила већински пакет (53,12 одсто) акција словеначког Меркатора. Тако је овај гигант у власништву Ивице Тодорића постао водећи у производњи и продаји хране у региону чијих ће 64.000 радника остваривати готово седам милијарди евра годишњег прихода.

Тодорићева фирма постала је у Србији други трговац по реду, први је белгијски Делезе (који је купио Мишковићево царство). Све то је отворило питање утицаја трговачких ланаца на тржиште и производњу хране у Србији.

– Ако је Мирослав Мишковић био у очима чаршије представљен као монополиста и ако је његово хапшење произвело вртоглави раст Вучићеве популарности, како ћемо доакати неком Ивици Тодорићу који ће нам ускоро диктирати свеколику продају, од клозет папира до поврћа и меса. Нема тог Вучића који ће ухапсити Тодорића, пре ће бити обрнуто – оценио је Драгољуб Жарковић, главни уредник недељника „Време“. Он сматра да ће куповина Меркатора поспешити нестајање српског аграра и да „дугорочно може имати већу тежину и утицај на Србију од било каквог бриселског споразума који наши политичари потписују“.

Гушење домаће производње

Бранко Павловић, некадашњи директор Агенције за приватизацију, тврди да за Србију није добро да су водећи трговински ланци у рукама странаца.

– То индиректно гуши домаћу производњу. Земље Европске уније (чија је и Хрватска чланица) дају велике субвенције за развој пољопривреде, тако да наши производи нису конкурентни – каже Павловић.

Агроекономиста др Миладин Шеварлић каже за „Вести“ да државна Комисија за заштиту конкуренције треба да води рачуна о томе да се одређени проценат српске робе нађе на полицама било ког трговинског ланца, па тако и овог из Хрватске.

– Што се тиче српског аграра, он је у кризи због недостатка новца, па је тиме и неконкурентан, али то није прича од јуче. Тренутно је чак 425.000 пољопривредних хектара неискоришћено, а биће још и више – каже др Шеварлић.

Економски аналитичар МилАн Ћулибрк не верује да ће се спајање Агрокора и Меркатора претерано одразити на домаће тржиште.

– Продор страних трговинских ланаца у нашу земљу имао је много јачи утицај него сада ово спајање – каже Ћулибрк.

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, сматра да ће на полицама водећих трговинских ланаца бити све мање производа из Србије, изузев млека и млечних.

(Вести он лајн)