Прочитај ми чланак

ИСПОВЕСТ ГAСТAРБAЈТЕРA: Родбина мисли да сам банкомат, а ево како живим!

0

evro-evri-dolar-valuta-kurs-novac-foto-shutterstock-1445

Узели смо сву годишњу уштеђевину, жена се мало увалила и у црвено на картици, па смо пре две недеље дошли овде на очевину, да се као одморимо, а онда, да се вратимо празних џепова, каже Aднан.

Један гастарбајтер, родом из Сарајева, решио је да у својој исповести открије како изгледа живот далеко од земље у којој си рођен. Велики број људи мисли да је у дијаспори много лакше и да сви морају да помажу родбини у домовини, јер им то не представља никакав издатак. Међутим, није све тако као што изгледа.

„Стари Бe-еМ-Ве сам купио полован и држао га у гаражи до прошлог лета и посете домовини, јер на посао, тамо у Немачкој, идем искључиво возом, а на пијацу бициклом. Купио сам нове фелне и навлаке за седишта, тако да сам га “напуцао”, па изгледа као нов“, почиње своју исповест овај мушкарац.

„Жена и деца су покуповали хрпу мајица, сукњи, панталона и још неких дрангулија на распродаји, па су, по ћеркином наговору, побацали пластичне кесе, а купљене ствари све фино препаковали у неке украсне и поскидали цене, тако да се не види колико смо све платили. Узели смо сву годишњу уштеђевину, жена се мало увалила и у црвено на картици, па смо пре две недеље дошли овде на очевину, да се као одморимо, а онда, да се вратимо празних џепова“, наставио је.

Овај Сарајлија је ријешио да подели невоље са којим са сусреће већина људи која из дијаспоре кад дође у своју домовину.

„Сваког месеца шаљемо паре у Босну, јер је више од половине родбине назапослено, а и оно мало што ради или прима пензију, као да ништа и не примају. Они у нас гледају као у неке чаробњаке и ја ту слику не смем да им покварим. Некад сам покушао да кажем како тешко радим, али ови моји као да су глуви, никада то не чују. Они мисле да мени тамо у туђини печене кокошке падају с неба. Не набијам никоме на нос, али помало сам уморан од свега, од тога да сам постао банкомат из ког се извлачи лова“, рекао је овај Сарајлија.

Навео је и како неки други његови сународници, који такође раде у иностранству, пре одласка на годишњи у Босну дижу мање кредите како би могли да буду оно што од њих ‘махала’ очекује и како би могли да подмире незасите апетите своје уже и шире родбине. Годишње дијаспора у БиХ шаље око 1,75 милијарди евра, што је 30 одсто БДП-а те земље.

„Воле нас само док дајемо паре, а иначе смо за њих сељаци, папци. Смеу нам се иза леђа. Нисам једном чуо како, кад улазимо у кафић, кажу: “Ууу, ето дијаспоре, види им опреме!”, мислећи на то како се одевамо. Некад устану па оду, а некад остану и гласно коментаришу наш нагласак, кад убацимо неку страну реч“, жали се Aднан М., пореклом из Зворника, а који је, након последње лоше епизоде приликом “одмора у домовини” одлучио да не долази барем неко време.

Извор: balkans.aljazeera.net