Прочитај ми чланак

ИСПЛАТИЛО ИМ СЕ: Србима који су радили у Русији две пензије!

0

БЕОГРАД - Држављани Србије који раде или су некада радили у Русији моћи ће да остваре право на пензију и из те државе, под условом да су им уплаћивани доприноси за пензијско-инвалидско осигурање.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

БЕОГРАД – Држављани Србије који раде или су некада радили у Русији моћи ће да остваре право на пензију и из те државе, под условом да су им уплаћивани доприноси за пензијско-инвалидско осигурање.

Ово предвиђа споразум Србије и Русије о социјалном осигурању, који је парафиран новембра прошле године.

То исто право моћи ће да остваре и држављани Русије који су радили или раде у Србији, рекао је помоћник министра за рад задужен за пензијско и инвалидско осигурање Зоран Милошевић.

„Сви који данас раде у Русији или они који су радили пре 20 година моћи ће да остваре право на пензију и из Русије, односно тај стаж навршен у Русији може да им омогући да остваре право на пензију и из Србије“, рекао је Милошевић.

Према постојећим подацима, каже Милошевић, тренутно око 3.000 Срба ради у Русији, али није познато колико их је радило у претходном периоду. Он подсећа да сада, радник који је, рецимо,10 година радио у Србији и 10 година у Русији, нема право на пензију, а да ће му она бити омогућена ступањем овог споразума на снагу.

„Добиће две пензије, јер ће се стаж од 10 година у Србији и 10 година у Русији сабрати и свака земља ће сразмерно свом стажу одредити висину пензије“, рекао је Милошевић.

Он наводи и пример да ће људи који су пре, рецимо 15 година радили пет година у Русији, а после тога остварили право на пензију у Србији где су радили 20 година, сада моћи да оствари право и на пензију из Русије. Сви захтеви за остваривање тог права, истиче Милошевић, подносиће се у Србији и на српском језику. До ступања на снагу споразума остало је, каже Милошевић, прво да се споразум потпише, што се очекује у наредних неколико месеци, а након тога и да прође неопходну процедуре до потврђивања у парламенту.

„Споразум наравно треба да потврди Скупштина Србије, али и руска Дума, а када ступи на снагу, он ће донети велике бенефите за наше раднике“, каже Милошевић.

Милошевић подсећа да Србија тренутно има 28 таквих споразума са другим земљама, највећим делом из Европе.Тренутно су, каже, у току преговори о споразуму са канадском провинцијом Квебек.

„Иако имамо споразум са Канадом, провинција Квебек има своју правну регулативу и неопходно је да се потпише споразум и са Квебеком, како би наши грађани којих, по неким проценама, тамо има око 10.000 остварили нека права из тамошњег система пензијског и инвалидског осигурања“, рекао је Милошевић.

Навео је да нажалост још немамо такав споразум ни са Грчком, који је, додаје, веома битан.

„Ту су преговори били започети али су, због економске ситуације у Грчкој, обустављени. Очекујемо у току ове године или почетком идуће године да се то оконча“, каже Милошевић.

Настављају се, наводи, и преговори са Аустралијом, а септембра или октобра започеће преговори и са Кином, док се до краја године очекује и наставак преговора са Украјином.