Прочитај ми чланак

ИСПЛАТИ СЕ: Клима четири пута јефтинија од пећи

0

Београд -- Минус на Целзијусовој скали ових дана прави и минус у џепу потрошача. Због константно ниских температура, повећана је потрошња струје.

2

Београд — Минус на Целзијусовој скали ових дана прави и минус у џепу потрошача. Због константно ниских температура, повећана је потрошња струје.

Због лоше изолације, уништених фасада и старе столарије, већина домаћинстава која има централно грејање приморана је да се – догрева, пишу Вечерње новости.

Због бројних грејалица, калорифера и клима-уређаја, али и ТА пећи, просечна дневна потрошња струје у Србији за трећину је већа и од просека потрошње киловата у најврелијем периоду током лета. Они који укључују клима-уређаје да се „пригреју“ потроше и до 2.000 динара месечно више.

“Обичан клима-уређај троши од 1,2 до три киловата по часу у зависности од модела”, каже Милета Вилотић из „Еко-клима сервиса“. “Ради се о климама које греју до минус пет степени и никако се не препоручује да се пале када је температура напољу нижа. Кварцна пећ троши три киловата за сат времена, колико квалитетна клима потроши за четири сата”, објашњава он.

Један од најтоплијих дана ове године био је 25. јул, када је измерено близу 40 степени Целзијусових. Тада је ЕПС купцима у Србији испоручио 82 милиона киловат-сати електричне енергије, што је један од рекорда.

Ипак, чак 35 милиона киловат-сати потроши се да би се „смањио“ мраз ових дана. Температура се широм градова у Србији спушта и до минус 12 степени, док на планинама и висоравнима пада и до минус 18.

“Просечна дневна потрошња електричне енергије ових дана је око 117 милиона киловат-сати, што је на уобичајеном нивоу за овај период године”, кажу у ЕПС.

Иако имају радијаторе који су прикључени на топлану, температура у великом броју домаћинстава у Србији не испуњава одређену квоту од 20 степени.

Разлог, поред реалних могућности квара или слабог протока, које одмах треба пријавити локалној топлани, јесу и лоша енергетска ефикасност наших зграда. Зато купци морају да укључују клима-уређаје за догревање.