Прочитај ми чланак

ИМА ПЛАТУ 42.000, а за 3 месеца уштеди чак 1.000 евра?!

0

Београђанин (31) који ради у администрацији једне грађевинске фирме где прима 42.000 динара успео је да за само три месеца уштеди чак 1.000 евра. Мислите да је немогуће? Овај младић, који из разумљивих разлога жели да остане анониман, поделио је са нама своје трикове. После читања овог текста, схватићете како му је то пошло за руком.

kasica-prasica-novac-stednja-ustedevina-foto-think-1410952496-569713

Фото: Thinkstock

Београђанин (31) који ради у администрацији једне грађевинске фирме где прима 42.000 динара успео је да за само три месеца уштеди чак 1.000 евра. Мислите да је немогуће? Овај младић, који из разумљивих разлога жели да остане анониман, поделио је са нама своје трикове. После читања овог текста, схватићете како му је то пошло за руком.

Он је до пре неколико месеци био незапослен и није имао готово никакве приходе.

– Почео сам да радим у септембру. Плата ми је 42.000 динара, примам је на руке, из два дела – почиње причу овај Београђанин, истичући да је суму од 1.000 евра успео за тако кратко време да скупи у великој мери захваљујући помоћи родитеља.

Међутим, сматра и да су штедљив начин живота и бројни трикови којима се служи значајно допринели стварању ове суме.

1. Чим добијете плату – купите евре и заборавите на њих

– Чим добијем плату, више од половине одмах заменим у евре. Од сваке досадашње зараде, одмах сам куповао по 200 евра. Тај новац ставим у коверту и заборавим на њега – каже младић.

2. Развијте систем три коверте

Београђанин истиче да је за штедњу једна од најважнијих особина строга дисциплина. Поред коверте у којој чува евре, има још две у којима гомила новац.

– Имам коверту у којој чувам новчанице од 1.000 и 2.000 динара. Одатле узимам новац потребан за дневне трошкове. Међутим, како раситним „хиљадарку“, на крају дана отварам новчаник и новчанице од 10, 20 и 50 динара стављам у другу коверту и њих штедим. Изненадили бисте се колико од тих ситних пара уствари скупите на крају месеца – прича он.

3. Немојте да носите пуно пара

– Зашто бих пио пиће у кафићу када то могу да радим и код куће, бесплатно, и 100 пута квалитетније? Пријатељи долазе код мене и ту се дружимо, а једно од задовољстава ми је и мали фудбал, тако да не сматрам да се не дружим довољно. Просто, не желим да трошим паре на непотребне ствари – прича он.

Истиче и да је олакшавајућа околност то што ретко пије алкохол, а пре неколико година је оставио и цигарете.

drugovi-navike-druzenje-foto-shutterstock-1328585176-107281

Фото: shutterstock

4. Излазите „по кућама“

Овај младић признаје да ретко борави по кафићима, а у ресторанима једе свега неколико пута годишње. Када иде у госте, понесе неку од флаша из богатог бифеа својих родитеља, у коме је, како каже, већи избор него у продавници.

5. Престаните да пушите и уведите „пушачку коверту“

– Када сам оставио цигарете увео сам себи правило да сваког дана ставим 200 динара у „пушачку коверту“. За месец дана у њој бих скупио 8.000 динара. Ову навику задржао сам до данас – прича он и додаје да за дневне трошкове понекад узима новац из тог „фонда“, али да га уредно бележи и враћа.

– Имам обичај да кажем „дужан сам себи 400 динара“ – каже он у шали.

6. Уновчите све што знате да радите

Иако зарађује 42.000 динара на свом редовном послу, овај Београђанин повремено деци држи часове енглеског, па од тога има и додатне приходе. Све што на њима заради, такође, одмах ставља у коверту са еврима.

7. Ослоните се на родитеље, партнера…

– Руку на срце, уштеда од 1.000 евра не би била могућа без подршке. Трудим се да што чешће свратим код родитеља на ручак, па се и на тај начин уштеди. Док сам био незапослен помагали су ми око рачуна, а та пракса још увек није у потпуности „замрла“, и надам се да неће скоро – признаје Београђанин.

Додаје и да живи са девојком у скромном стану који она плаћа.

8 Практикујте услугу за услугу

Овај младић каже и да се разуме у кућне поправке, па да му се и то знање понекад покаже као корисно.

– На пример, комшија има фирму која увози кућну хемију. Понекад му помогнем око аута, некад му нешто поправим, пренесем… Он ми заузврат поклони по неки пакет производа које продаје, па ни за то не трошим новац – каже он.

9. Планирајте километре

Овај сналажљиви Београђанин открио нам је још неке трикове којима се служи да би уштедео.

– Возим ауто на плин, а сваки километар који прелазим је пажљиво планиран. Понекад се возим и градским превозом, и признајем, не сећам се када сам последњи пут платио карту. Када купујем одећу, увек одвојим довољно времена да потражим повољнију опцију.

10. Купујте по списку

Немам обичај да идем у продавницу без јасног списка онога што купујем – каже младић. Дакле, пошто вас лепо украшени рафови са снижењима често маме, понесите списак, испланирајте оброк до детаља и држите се само тога. Тако нећете ни бацати храну.

11. Касица прасица

Иако је одрастао човек, он се није се одрекао ни своје „касице прасице“ за ситан новац са којом је направио прве кораке у штедњи.

– Напуним је за отприлике три месеца, и за толико времена се у њој скупи око 2.500 динара. За тај новац увек изведем девојку на вечеру – каже он.

Он напомиње да иако можда немају сви животне околности под којима је он скупио оволику суму новца за кратко време, али верује да би уз његове савете свако ко има редовне приходе могао да уштеди макар нешто.