Прочитај ми чланак

Србија прва у Европи: Имамо највеће банкарске камате!

0

Србија има и до 80 одсто веће камате на штедњу у еврима у односу на регион и Европску унију, показује истраживање портала Каматица.
На томе би штедише, како тврде стручњаци, требало да захвале неповерљивости грађана и чињеници да у домаћим сламарицама има још доста девиза.

Дејан Гавриловић из Удружења банкарских клијената Ефектива каже да постоје процене да је око две милијарде евра у сламарицама, па банкари покушавају то да извуку.

– Стимулишу грађане да донесу евре и успевају у томе, јер се штедња повећава. Истина, и грађани су проценили да им се то исплати и да је сигурно да дају новац банкама – додаје он.

Пословно окружење, према мишљењу Душана Узелца с портала Каматица, диктира камате на нивоу ризика, јер су банке веома осетљиве на ризик. Исто се, каже, односи и на камате на кредите и на штедњу. Ризик с обе стране дефинише каматну стопу.

– Грађани одлучују о ризику, а камата је банкарски инструмент привлачења и убеђивања штедиша. Када би камате биле као у ЕУ, грађани би за 1.000 евра, после одбијања пореза, добили 17 евра. Тешко да би се ко одлучио за штедњу – наводи Узелац.


Гавриловић истиче да је ово можда последња година Недеље штедње. Приметно је да су банке понудиле орочење на седам, осам, девет месеци, што раније није био случај. То је, како каже, последица њихове намере да орочења не буду, као досад, на шест или 12 месеци, што им је стварало велике трошкове и посао сваке године у исто време.

Због високих камата на штедњу скупљи кредити
Банке прошле године нису, према речима Гавриловића, баш послушале апел Народне банке Србије да претерано не повећавају камате у Недељи штедње, јер ће то значити и више камате на кредите грађанима и привреди. – Нешто више слуха имале су ове године. Просечна камата на евре прошле године је била 6,5 одсто, а ове је 5,5 – додао је он.

 

(Курир)