Прочитај ми чланак

ГРАЂАНИ БОРА ЗАТЕЧЕНИ Кинези заклали јарца и просипали крв широм рудника

0

Рудник "Ново Церово" у Бору, који је под ингеренцијом кинеске компаније "Зиђин Копер", отворен је прошле недеље, а пажњу становника града на истоку Србије привукао је необичан ритуал кинеских власника који су на отварању рудника бакра ритуално заклали животињу.

Наиме, Борани тврде да је у част отварања погона рудника заклан црни јарац, који је притом ношен по руднику како би капала крв, а кинески власници очито верују да се на тај начин призива просперитет и добро пословање.

Foto: Depositphotos/TTstudio

Председница Иницијативног одбора Странке слободе и правде у Бору Ирена Живковић каже да је овај чин запањујућ и да је наишао на опречне реакције грађана.

– Шта тачно Кинезима значи ово клање животиње, нико не зна. Вероватно је то био неки обред, неки ритуал за који претпостављам да им служи у сврху заштите радника, да неко евентуално не буде повређен пошто се то дешава у рудницама. такође, можда рачунају да ће им то донети благодети, да људи добро раде и томе слично. У сваком случају то је обичај који је нама непознат – рекла је Живковић за Директно и додала да су многи становници Бора остали збуњени због тога што се десило у њиховом граду.

– Грађани коментаришу да је то неки сатанистички обред. Мени такође изгледа онако секташки, али то је вероватно тај њихов обичај који је најблаже речено чудан. Колективни утисак је зачуђујућ и такви обреди ружно изгледају. У сваком случају ради се о знатним културолошким разликама. Ако се има у виду да је то у неколико процената и даље државна фирма, још више је запањујуће. У реду је да се поштују туђи обичаји, али несхватљиво је да у другој земљи неко обавља неко своје ритуално клање животиња – рекла је наша саговорница.

Што се самог рудника Ново Церово тиче, забрињава чињеница да се не зна колико ће кинеска компанија посветити пажње загађењу ваздуха, а прогнозе нису оптимистичне имајући у виду да Борани годинама уназад муче муку са тим проблемом.

– Неки делови рудника угрожавају мештане околних села јер долази до тога да се некима од њих руше куће услед проширења, подрхтавања тла. Такође, очекује се и велико загађење. Нон стоп говоре како ће у неком блиско будућем периоду проширити капацитете још за 100 или 500 одсто више, али ниједног тренутка не кажу уз које мере заштите ће то урадити како би се упоредо са тим спречио и интензитет загађења. Са овим процентом њихове производње имамо велико загађење. Што се рудника Церово тиче, неки људи се надају евентуалном послу, али исто тако постоје и друге спекулације јер је Зиђин и даље непознаница за многе. Врло су затворена фирма. Ниједну изјаву за медије нису дали откад су дошли, само су издавали саопштења. Затворени су и за грађане и за раднике – закључила је Живковић.