Прочитај ми чланак

Гориво опет поскупљује на 180 динара?

0

Хоћемо ли гориво на пумпама поново плаћати као пре неколико година када се литар дизела продавао за више од 180 динара и када је на улицама, због високих трошкова, било много мање аутомобила. Ово питање сада поново постаје актуелно, а разлог је муњевит раст цене нафте на светском тржишту, чак и много бржи него што су то аналитичари најављивали пре само месец дана.

Барел је данас, први пут од почетка пандемије ковид-19, прескочио цену од 70 долара. Разлог јесу напади снага јеменских Хута на нафтну инфраструктуру Саудијске Арабије, али је то био само додатни удар на цену која је, због опоравка привреда, претходно већ „дивљала“ и достигла ниво од скоро 68 долара – највише од октобра 2018.

Овакав раст аналитичари нису наслућивали ни само пре месец дана. Тада је швајцарска инвестициона УБС банка процењивала да ће барел достићи цену од 63 долара. Голдман Сакс је истовремено излазио са проценама да ће барел тек у јулу достићи цену од 65 долара.

Оно што истовремено, додатно брине, и свет и Србију, јесу даља очекивања.

– Могуће је да ћемо у блиској будућности видети нагли скок на тржишту нафте, пре свега зато што ће тржиште сада морати да укалкулиште у цену неку врсту премије ризика због учесталости ових напада – оцењују сада аналитичари ИНГ банке, а не губећи из вида раст цене због опоравка привреда целог света, те веће тражње за горивом.

Овакав тренд на светском тржишту несумњиво ће утицати и на цену горива у Србији. Литар нафте и бензина на нашим пумпама већ кошта неколико динара више него пре пре недељу дана, а нафташи тврде да би светско тржиште сада додатно могло да подгреје цену – и то не за динар, два, већ више.

Како нам кажу у једној домаћој нафтној компанији, прво поскупљење долази нам крајем марта и оно је последица дешавања на светском тржишишту од пре месец дана. Друго евентуално поскупљење могло би да дође после тога, а ако цене нафте у свету настави да расте, неспорна су и нова преливања на наше пумпе.

– У Србију се увезе две трећине нафте. Поскупљење већ имамо, јер цена нафте у свету расте већ неко време, а ново поскупљење очекујемо негде најкасније за месец дана. Оно би према ономе шта се сада дешава са ценом барела могло да износи и неколико динара по литру, али све зависи од даљих кретања у свету. Извесно је да се залихе у свету смањују и да расте тражња са бољом епидемиолошком ситуацијом, а то заједно значи и већу цену горива – кажу нам нафташи.

Оцене су и да о дугорочној прогнози цене нафте треба размишљати када прође пандемија и када се стабилизују и привреда и саобраћај. Враћање живота у нормалу, могло би, како оцењују многи и домаћи познаваоци, додатно дићи и цену барела.

Проблем у Србији истовремено је и акциза која у свакој литри горива учествује и до 60 динара. Акциза на бензин износи око 58 динара по литру, на евродизел око 60 динара, а на течни нафтни гас 45 динара по килограму.

У Србији је недавно донета одлука о повећању акциза на гориво од 1,3 одсто и то је пракса коју смо могли видети и ранијих година.

Литар безоловног бензина на српским пумпама креће се око 139 динара, док литар евродизела кошта око 147 динара.