Прочитај ми чланак

ГИМ зарадио на „Крушику“ за две године 16,5 милиона долара?

0

Компанија ГИМ, која се доводи у везу са оцем министра полиције Небојше Стефановића, Бранком, продавала је оружје фабрике "Крушик" у иностранству по цени која је 16,4 милиона долара већа у односу на цене из концесионих уговора, а о томе није подносила извештаје државном произвођачу, утврдила је Државна ревизорска институција (ДРИ), објавила је "Нова економија".

ДРИ наводи у извештају да због непотпуне документације „постоји ризик да Друштву („Крушику“) нису пренете све користи од обављеног комисионог посла реализованог по повољнијим условима од услова предвиђених комисионим уговором“.

Foto: Printscreen

У поступку ревизије утврђено је да комисионари, међу којима је ГИМ, након извршене продаје нису достављали Крушику документ о обрачуну комисионе продаје са пратећом документацијом, што су били дужни по закону.

Међутим, прегледом накнадно достављених докумената утврђено је да је једино ГИМ, компанија повезана са оцем министра полиције Бранком Стефановићем, продавала „Крушиково“ оружје по знатно већим ценама од оних у уговорима, наводи „Нова економија“. Вредност производа које је „Крушик“ фактурисао ГИМ-у у 2018. години износила је око 1,5 милијарди динара, а вредност по којој је ГИМ фактурисао према иностраним купцима била је 2,6 милијарди, односно 10.147.987 долара више.

Иста разлика у 2017. износила је 6.255.790 долара, што значи укупно 16.403.777 америчких долара за две године, наводи се у извештају ДРИ.

– Након извршене продаје, комисионар ‘Гим’ д.о.о. Београд није достављао обрачун комисионе продаје, а што је био у дужан по члану 780. Закона о облигационим односима – пише у извештају ДРИ.

У документима накнадно достављеним током саме ревизије ГИМ је разлику правдао трошковима авио превоза и услуге посредовања у иностранству, као и у случају пословања са Наменском из Трстеника.

ДРИ је утврдила да су исказане услуге авио превоза у укупном износу од 7.687.749 долара документоване фактурама организатора превоза, а не компанија која су пружале услугу авио превоза – њихове фактуре нису достављене. Такође, постоје недоумице око износа од 8.593.921 долара за накнаду иностраном посреднику. Уговори између „Крушика“ и ГИМ-а не предвиђају могућност да ГИМ закључује уговоре са посредницима у иностранству и да се накнаде по тим уговорима надокнађују из постигнуте купопродајне цене.

Како се наводи, комисионар ГИМ је обавезе према том посреднику измирио закључењем Уговора о асигнацији 1. фебруара 2019, којим је користио потраживања од ино купца која према Закону о облигационим односима припадају комитенту, за плаћање својих обавеза према посреднику, без претходно прибављене сагласности комитента Крушика на фактурисане трошкове посредника.