Прочитај ми чланак

ГИМ потенцијално оштетио „Наменску“ из Трстеника за 1,6 милиона долара

0

Компанија ГИМ потенцијално је оштетила произвођача оружја "ППТ Наменска из Трстеника" за 1,6 милиона долара јер је продавала оружје у иностранству по цени већој од уговорене, а разлику, супротно закону, није исплатила Наменској, следи из извештаја Државне ревизорске институције.

У извештају о ревизији пословања Наменске, објављеном на сајту ДРИ 31. децембра 2019, утврђено је да је компанија ГИМ продавала оружје ове трстеничке фирме по ценама већим од цена из комисионог уговора, а ту разлику у приходу није исплатила произвођачу, пише Нова економија.

Izvor: Screenshot

Како је навео ревизор, према Закону о облигационим односима комисионар ГИМ је био дужан да положи рачун Наменској као комитенту и да „преда све што је примио по основу извршеног посла за његов рачун“.

Балканска истраживачка мрежа БИРН објавила је 2018. и 2019. више истраживања која показују да је компанија ГИМ повезана са оцем министра полиције Србије Бранком Стефановићем, и да је била повлашћена при куповини наоружања од фабрике Крушик у односу на државно предузеће Југоимпорт СДПР.

Документ који доказује везу оца Небојше Стефановића са ГИМ-ом новинарима је проследио узбуњивач из Крушика Александар Обрадовић, који је због тога ухапшен 18. септембра 2019. и најпре одведен у затвор у Београду, а онда враћен у кућни притвор, који му је укинут 18. децембра.

Нова економија послала је питања ГИМ-у и Наменској из Трстеника у вези извештаја државног ревизора, али њихов одговор није стигао до објављивања текста.

У извештају се наводи да ГИМ није достављао ППТ Наменској обрачуне о комисионој продаји након обављеног посла који садрже уговоре са крајњим купцем, фактуре ГИМ према крајњем купцу као и документацију о насталим трошковима, него је Наменска приходе од продаје обрачунавала по фактурама које је сама издала ГИМ-у, а које садрже нижу вредност од оне по којој је оружје заиста продато иностраном купцу.

Трстеничка компанија фактурисала је ГИМ-у вредност производа у износу од 319,29 милиона динара у 2017. и 2018. години, наводи се у извештају ДРИ о пословању наменске фабрике из Трстеника.

Међутим, фактурисана вредност истих производа од стране ГИМ-а према иностраном купцу износила је преко 479 милиона динара у 2017. и 2018. години, што је разлика од 159,7 милиона динара, или 1.640.560‬ долара.

Зато је налаз ревизора био да постоји ризик да Наменској нису пренете све користи од обављеног комисионог посла реализованог по повољнијим условима од услова предвиђених комисионим уговором.