Прочитај ми чланак

Гаспрому досадила Украјина

0

gasprom

Дуг Украјине за руски гас и даље расте. Данас би већ могао да достигне цифру од две милијарде долара.

Практично сада Гасрпом кредитира украјинску економију. Али то не може да траје вечно, изјавио је председник руског гасног концерна Алексеј Милер.

То што Гаспром не добија плаћање за гас, то изазива смањење финансирања текућег инвестиционог програма, то скраћује приливе у наш буџдет, а такође доводи у питање исплате дивиденди нашим акционарима, изјавио је Алексеј Милер.

Он је истакао да међу приватним акционарима компаније има доста странаца који страдају од неспособности Кијева да подмири дуг. У суштини сада испада да Гаспром кредитира украјинску економију, преноси Глас Русије.

„Данас дуг Украјине за гас износи преко 1,8 милијарди долара. При том од почетка године из месеца у месец дуг расте. Да, у Украјини је дубока политичка криза, али треба платити гас. И ми данас видимо да је наше деловање у погледу Украјине потпуно лојално. Имамо сва права да у складу са актуалним уговором пређемо на претплату за испоруке руског гаса у Украјину. Али ми то не чинимо“.

Разуме се, тако не може да траје вечно. Ипак проблем се састоји у томе што Украјина која балансира на ивици банкротства нема пара за подмиривање дуга. Таква ситауција за Кијев је уобичајена, каже директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

За њих то није нов проблем, нешто слично се у Украјини периодично дешавало. И решавали су га раније: или на рачун неких нових зајмова, или на рачун предаје неке имовине. Ништа ново овде не може да се смисли. Или неко треба да да зајам – Русија, САД, ЕУ, или Украјинци треба да дају дуг имовином. Каквом имовином, то је питање преговора.

Према мишљењу експерата, плаћање за руско право гориво могла би да буде имовина компаније Черноморнефтегаз. То предузеће ради на Криму и према плану руководства републике у сваком случају ће бити национализовано. Ипак за сада Украјина одбија да размотри могућност предаје Черноморнефтегаза Русији као варијанте отплате дуга.

(Б92)