Прочитај ми чланак

Фирми блиској СНС 15 милиона евра: Наше паре у њиховим џеповима

0

Фирма Емпорио тим за коју се наводи да има блиске везе са Српском напредном странком и у прошлој години наставила је сарадњу са државом, склапајући вишемилионске уговоре углавном на тендерима без конкуренције. Како показује истраживање Топличког центра за демократију и људска права, ова фирма се и у 2020. години појављује у 100 највреднијих јавних набавки од којих је приходовала више од 15, 5 милиона евра.

Портал Нова.рс ће у наредним данима објављивати текстове у оквиру серијала „Наше паре у њиховим џеповима“ у којима ћемо се бавити фирмама које су у Србији добиле назначајније државне тендере.

© Sputnik / Алексей Даничев

Резултати истраживања Топличког центра за демократију и људска права показују да су највише уговора међу 100 највреднијих у 2020. години, самостално или као чланови групе понуђача, закључили: НИС а.д. Нови Сад (12), Термомонт д.о.о. (5), МПП Јединство а.д. Севојно (4), Енерготехника Јужна Бачка д.о.о. Нови Сад (4), Софт 4 Смарт д.о.о. Београд (3), Емпорио Теам д.о.о. Београд (3), Орацле Србија & Црна Гора д.о.о. Београд (3), Електромонтажа д.о.о. Краљево (3) и Кхаотицен д.о.о. Београд (3).

Емпорио Теам је у три јавне набавке приходовала тачно 1.823.551.000 динара или 15.507.394 евра.

Ангажовани су на пословима имплементације система за безбедност и управљање СЦАДА окружењем за Електропривреду Србије, затим за реконструкцију, рационализацију и одржавање система јавног осветљења применом мере уштеде енергије на територији општине Неготин и за одржавање хигијене за потребе техничких центара ЕПС у Нишу.

Шаролико, као и до сад. Од јавне расвете, до чишћења…

Прање веша у болници у Батајници

О овој фирми почело је интензивно да се прича након отварања ковид болнице у Батајници. Тада је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић открила да је за услуге чишћења ковид болнице у Батајници склопљен уговор мимо јавне набавке управо са овом фирмом, која је како је истакла вишеструко плаћена.

„По чистачици се Емпорио тиму плаћа 180.000 динара, како тврде моји извори, а на тржиштву је реална цена 80.000 динара. Уговори су и за прање веша, на пример, 212 динара по килограму, иако је, како се тврди, тржишна цена око 70 динара и да су ови уговори на три године“, рекла је Тепић.
До тада, фирма Емпорио тим се спомињала у неколико афера о којима су писали медији.

Папрени послови са МУП

Једна од јавности најпознатијих јесте она када су услуге одржавања хигијене у Министарству унутрашњих послова, практично преко ноћи порасле са 30 милиона на 70 милиона динара годишње. За овај посао ангажовано је неколико фирми, међу којима је и она у власништву бивше државне секретарке МУП Милене Вуковић, како су писали медији. Али и Емпорио тим.

Према Обавештењу о закљученом уговору, које је објавило Министарство унутрашњих послова, посао одржавања хигијене у свим објектима министарства додељен је конзорцијуму четири фирме – „EMPORIO TEAM“ д.о.о. Београд, „TELUS PRO“ д.о.о. Београд, „GOODHOUSE TOLMAK“ д.о.о. Београд и „BPS SECURITY“ д.о.о. Београд.

Постављање расвете широм Србије

Компанија Емпорио тим спомињала се и око афере постављања уличне расвете у Беочину, Богатићу, Јагодини и Крушевцу.

Тада је установљено да су од 24 уговора за уградњу ЛЕД светиљки у местима широм Србије, 22 добиле исте фирме. Дакле, исте фирме, у различитим комбинацијама, победиле су на 22 од 24 тендера за модернизацију јавне расвете и обезбедиле себи око 50 милиона евра из локалних буџета. Реч је о четири фирме и њиховим партнерима –Resalta, Esco Elios, U Light иKeep Light. На листи партнера Ресалте налазила се и фирма Емпорио тим, чији је власник и директор Слободан Здравковић.

Умешана је и у посао замене више од 23.500 обичних светиљки ЛЕД светиљкама и брига о јавној расвети у Нишу, у наредних 15 година. Посао је добио конзорцијум који чине словеначка фирма Ресалта и београдске фирме Емпорио тим и Елгра висион.

Интересантно је да је један од власника “Ресалте” амерички бизнисмен Марк Крендал, бивши послодавац српске премијерке Ане Брнабић.

Редакција портала Нова.рс имала је увид и у уговор коју је фирма Емпорио тим 2018. године потписала са Министарством финансија у преговарачком поступку, без позива на подношење понуда, за чишћење зграде Управе за трезор и то по цени од око 25 милиона динара за период од девет месеци.

Оптужбе за прање новца

Фирма Емпорио тим сумњичила се и за прање новца. Наиме фирме Вип секјурити и Тистен група, које су радиле на пословима обезбеђења, одржавања и чишћења седишта београдске полиције, како је писао недељник НИН, Тужилаштво за организовани криминал сумњичило је за прање новца, избегавање плаћања пореза и организовани криминал.
Поменуте фирме ангажоване су, према овим наводима, да обезбеђују седиште МУП у Улици кнеза Милоша у центру Београда, а често су их ангажовала и друга министарства, државне институције, јавна предузећа и комунална предузећа. Да је један од вођа ове групе надлежни су сумњичили Слободана Здравковића, власника Емпорио тима, који наводно контролише фирме Вип секјурити и Тристен групу, као и Тајм партнер.