Прочитај ми чланак

Фирма брата ротари Кисић и мужа министарке Неле угостила Министарство правде

0

Др Милета Радојевић, који се налази на челу Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде, отпутовао је на пословни пут у Берлин у фебруару 2020. године на позив чешке фирме НИТЕС, чији је један од директора Бојан Кисић, супруг министарке правде Неле Кубуровић и брат заменице директора Института "Батут" др Дарије Кисић Тепавчевић.

Међутим, из Министарства правде наводе да ни министарство ни друге „институције које су под његовом надлежношћу, немају никакав закључени уговор или пословну сарадњу са фирмом НИТЕС“, док из Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама наводе да је чешка фирма била само посредник за успостављање сарадње.

Министарка правде Нела Куборовић је 1. маја саопштила да она „ни на који начин“ није повезана са фирмом у којој ради њен супруг Бојан Кисић, „нити је у могућности да утиче на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света“.

Била је то њена реакција на сазнања БИРН-а да је фирма на чијем челу се налази супруг министарке правде и брат чланице Кризног штаба докторке Дарије Кисић Тепавчевић потписала уносне уговоре са јавним предузећима и министарствима у вредности од око 26,8 милиона евра.

Из одговора из Министарства правде и Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама нејасно је која је улога НИТЕС-а у организацији путовања представника српских институција у Берлин на презентацију коју је одржавала друга чешка фирма у сарадњи са немачким партнерима.

Иако на сајту Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама вест о овом путовању почиње речима „на позив чешке фирме НИТЕС…“, у самом позиву који је упућен Министарству правде односно управи, ова фирма нигде се не помиње.

Позив на презентацију пројекта иРепаро која треба да омогући дигитализацију оштећених или уништених докумената, послала је у јануару 2020. чешка фирма ИЛЦ ФАЦТОРY, која овај пројекат спроводи заједно са немачким институтом Фраунхофер ИПК.

Из Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде кажу за БИРН да је фирма НИТЕС само посредник за успостављање сарадње и додају да је трошкове посете сносила фирма ИЛЦ ФАЦТОРY.

Иако у позиву Радојевићу, који је вршилац дужности директора Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, пише да важи за 1-2 особе за које је обезбеђен авионски превоз, смештај и храна, на ово путовање отишла је петочлана српска делегација.

Њу су, према извештају са сајта управе, чинили и представници Историјског архива Београда – директор Драган Гачић и помоћник директора Јелена Николић, али и представници Министарства унутрашњих послова – Александра Томић и Слободан Радовановић.

– Презентацији су присуствовали и представници МУП-а узимајући у обзир важност репарације уништених докумената, као доказа у кривичном поступку – наводи се у одговору Управе БИРН-у.

Из Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама наводе да Историјски архив Београда већ дуже од годину дана спроводи пројекат рестаурације старих црквених књига, пре свега матичних књига, које су великим делом оштећене, како би се сачувале као део историјског наслеђа.

– Током студијског путовања, Фраунхофер Институт ИПК Берлин је показао спремност да, заједно са фирмом ИЛЦ ФАЦТОРY и немачком Владом, донира ову дигиталну опрему Републици Србији – објашњавају из управе и додају да је носилац пројекта донације Историјски архив Србије.

Ко су организатори скупа?

Фирма ИЛЦ ФАЦТОРY је чешка фирма која се бави иновацијом и дигитализацијом кроз проналажење паметних решења, пише на сајту ове фирме. Баве се и паметном ЛЕД расветом за јавно осветљење, а осим ЛЕД светиљки и разних врста камера, продају и бесконтактни мерач температуре и заштитне маске.

У делу „о нама“ пише да фирма постоји од 2011. године и да им је један од партнера немачки Фраунхофер Институт, док се нигде не помиње име директора или заступника.

Берлински Институт Фраунхофер је институт за производне системе и техонологију дизајна који према подацима са сајта постоји 40 година и бави се „истраживањем и развојем интелигентне производње и паметне индустрије“.