Прочитај ми чланак

Financial Times: ЕУ компаније због антируских санкција изгубиле 100 милијарде евра

0

ДИРЕКТНИ губици европских компанија на руском тржишту од почетка специјалне операције у Украјини достигили су најмање 100 милијарди евра, објавио је британски лист The Financial Times.

Навео је да је 176 европских компанија доживело „обесцењивање актива“ након 24. фебрурара 2022-ге, да су, поред тога, имале трошкове везане за курсеве валута, као и једнократне трошкове продаје и реорганизације руског сегмента свог пословања.

У укупну суму нису, међутим, укључени значајни индиректни губици и трошкови услед повећаних цена енергената и други издаци изазвани антируским санкцијама Запада.

Подсетивши на одлуке руског руководства о компанијама Danone и Балтика, The Financial Times је проценио да је пред европским компанијама „још доста болова“.

Британски лист истиче да су нафтне и гасне компаније претрпеле највеће губитке због напуштања руског тржишта.

Укупне губитке BP, Shell и TotalEnergies проценио је на 40,6 милијарди евра. Уз нашпомену да су на крају прошле године те компаније оствариле укупан профит од 95 милијарди евра захваљујући глобалном повећању цена енергената.

Губици индустријских компанија, укључујући и аутомобилску индустрију, процењени су на 13,6 милијарди евра.

Финансијске корпорације и банке себе су `олакшале` за 17,5 милијарди евра.

Кијевска школа економије тврди да половина од 1.900 фирми у власништву европских компанија наставља да послује у Русији.

Мађарски премијер Виктор Орбан је објаснио да западне компаније не желе да напусте руско тржиште јер знају да ће руска економија остати део глобалне.