Прочитај ми чланак

ЕР СРБИЈА ПОБЕДИЛА НА ТЕНДЕРУ „нацртаном за њу“

0

На међународном тендеру за избор авио-превозника за 12 линија од јавног интереса на аеродрому „Константин Велики“ победила „Ер Србија“, баш као што је још при објави тендера наговестио лист Данас, позивајући се на аргументацију стручњака, који су оцењивали да је тендер „нацртан за ‘Ер Србију’, а да његове услове не могу да испуне лоу кост компаније које већ лете из Ниша“.

Интересовање је показало неколико компанија, али је до завршетка стигла само једна исправна понуда, авио-компаније „Ер Србија, навело је Министарство саобраћаја. Током поступка није било примедби на тендерске услове, а тендер је спроведен уз поштовање свих европских прописа, навело је Министарство.

Претходно је било саопштено да је ове линије предложио град Ниш, а незванични извори су тврдили да су се у избор наводно „умешали“ не само Влада, већ и Ер Србија.

Летови изабраних компанија биће субвенционисани у периоду од 1. јула 2019. до 30. јуна 2023. године, а за ту намену из републичког буџета планирано је 1,8 милијарди динара за три године, односно 600 милиона годишње. Услов за давање државних субвенција је да линије буду некомерцијалне.

Бојан Аврамовић, бивши директор Регионалне развојне агенције Југ, која кроз студије и елаборате уређује пословање нишког аеродрома у редовном саобраћају, прошлог месеца је за наш лист казао да је „потпуно сигуран“ да ће једини понуђач на тендеру за 12 субвенционисаних линија са нишког аеродрома бити „Ер Србија“ јер, како је навео, критеријуми у том јавном позиву, процесу оцењивања понуда и уговору за изабраног понуђача стављају у подређени положај све друге авио-компаније, а посебно лоукостере.

– Чак шест или седам од предложених 12 авио-линија потпуни су нонсенс и мање или више директно конкуришу постојећим линијама у Нишу на којима возе лоу-кост компаније. А чак и ако прогутају ту „жабу“, ове компаније се сусрећу са тендерским критеријумима које може да задовољи „Ер Србија“, а они не.

То је пре свега пондерисани критеријум „повезаних летова“, на које одлази 15 одсто од укупног броја поена на тендеру, а које лоукостери немају или 15 запослених у кол центру са доказаним искуством и извршеном безбедносном провером, које они такође немају, већ користе услуге таквих центара на аеродромима – рекао је Аврамовић.

Он је додао да је посебно проблематична одредба уговора које ће закључивати изабрани понуђачи у којој се наводи да се, уколико се из било ког разлога у току трогодишњег трајања уговора не обезбеде средства за субвенционисање у годишњем буџету Србије, уговор отказује без икаквих последица по наручиоца, односно државу Србије. Ова одредба поништава сва уговорна права авио-компанија, што је проблематично за лоукостере, али не и за „Ер Србију“, привилеговану авио-компанију која је и до сада по разним основама успешно извлачила државни новац, закључио је он.

Субвенционисане линије

Држава Србија ће субвенционисати „Ер Србију“ на линијама од јавног интереса: Ниш-Нирнберг-Ниш, Ниш-Франкфурт/Хан-Ниш, Ниш-Рим-Ниш, Ниш-Хановер-Ниш, Ниш-Љубљана-Ниш, Ниш-Салцбург-Ниш, Ниш-Болоња-Ниш, Ниш-Будимпешта-Ниш, Ниш-Гетеборг-Ниш, Ниш-Фридрисхафен-Ниш, Ниш-Карлсруе-Ниш и Ниш-Тиват-Ниш.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!