Прочитај ми чланак

ЕПС забранио продају угља грађанима са копова „Колубара“ и „Костолац“

0

aleksandar-obradovic

Директор ЕПС Александар Обрадовић тражио је да “Колубара и “Костолац” обуставе продају угља индустрији и грађанству, под претњом дисциплинским мерама.

Обрадовић је директорима РБ “Колубара” и ТЕ “Костолац” Милораду Грчићу и Драгану Јовановићу послао допис 4. септембра у коме препоручује обуставу испоруке угља за индустрију и домаћинства.

ЕПС је послао следећи одговор на питања зашто су забранили продају угља:

„Због последица мајских поплава, ради обезбеђивања залиха угља на депонијама у термоелектранама како би се за привреду и грађане Србије обезбедило стабилно снабдевање електричном енергијом у предстојећем зимском периоду, Рударском басену „Колубара“ и „Термоелектранама-коповима Костолац“, препоручено је да до даљег обуставе испоруку свих врста угља и у велепродаји и у малопродаји за купце у категоријама индустрија и широка потрошња.

Домаћег угља који је најјефтинији за грејање сада нема ни за стоваришта која снабдевају грађане, неће га добити ни удружења синдиката, пензионера и инвалида која су огрев уговорила преко тендера од 29. јула. Само у Пожаревцу угаљ је резервисало и платило 2.086 пензионера, а количина је преко 15.000 тона.

– Не знамо шта значи одлагање ни на колико се одлаже. Купци могу да чекају ако хоће. Ко жели да поврати новац који је дао за угаљ, нека дође у удружење – поручено је пензионерима из пожаревачког удружења.

Грађане који се греју на угаљ вест је бацила у бригу.

– Пензионери прете штрајком глађу. Не могу да верују да су угаљ платили, а да им је уочи саме зиме речено да га неће добити и поручено да се сналазе како умеју – каже наш саговорник.

У РБ „Колубара“ потврдили су да им је ЕПС препоручио да обуставе испоруку угља за широку потрошњу. 

Поскупљење 10 одсто

У београдском стоваришту “Иверак” кажу да је домаћи угаљ који кошта до максималних 6.000 динара већ немогуће набавити, али и да се очекују нове несташице. 

– У продаји има лигнита по цени од 14.000 динара за тону, дрвеног угља нема, а тона руског је 18.000. Поскупљење је неминовно и то најмање 10 одсто – кажу у “Иверку”.

– Сваки килограм важан је за производњу струје. После поплава недостаје нам 30 одсто уобичајених количина, па тако и тих три одсто који је досад куповало грађанство – кажу у „Колубари“.

Миломир Нешић, власник фирме „Огрев промет“ из Лазаревца, који се тим послом бави последњих 14 година, каже да је поплава изговор.

– У укупној производњи угаљ за широку потрошњу чини само два до три одсто, док остатак иде за термоелектране. Утоварна места где се угаљ довози камионима, а потом продаје „Грабуљари“ у „Колубари“ и „Сепаратори“ у „Костолцу“ затворена су нечијом вољом, иако немају додирне тачке са системима за производњу угља за ТЕ. То се до сада никада није догодило – каже Нешић.

Наш саговорник наводи да су првенствено угрожени грађани који не могу да купе лигнит, који кошта од 4.500 до 6.000 динара.

– Форсира се увоз угља из БиХ који кошта од 10.000 до 15.000 динара. На откупним местима у БиХ сада се ради у три смене и чека се три дана на утовар – наводи Нешић.

(Блиц)