Прочитај ми чланак

ЕПС вас бомбардује опоменама за застарела дуговања која не морате да платите

0

Грађанима Србије ових дана стижу опомене за плаћање застарелих дугова за струју. Дакле, потрошачи који имају дуговања, добијају опомене пред искључење са мреже, уколико те дугове не измире, упозорава председник Удружења за заштиту потрошача "Ефектива" Дејан Гавриловић. Саговорник истиче да плаћање рачуна није спорно, али објашњава и шта каже Закон. Када дугови застаревају?

Према Гавриловићевим речима, прва спорна ствар јесте случај неплаћања таксе за РТС.

Наиме, одређени број потрошача су самоиницијативно рачун за струју умањивали за износ претплате за јавни сервис, који је иначе саставни део вашег месечног рачуна, јер су сматрали да нема потребе да исту ствар плаћају два пута, с обзиром на то да ову ставку већ плаћају кабловском оператеру.

Године неплаћање таксе за РТС направиле су одређени дуг и сада ЕПС прети да ће овим потрошачима искључити струју, уколико свој дуг не измире.

„Други пример је једноставно дуг, настао вишегодишњим неплаћањем рачуна у целости, а трећи се односи на потрошаче којима је већ искључена струја, они би да да је укључе поново, али их из ЕПС-а уцењују плаћањем застарелог дуга“, објашњава Гавриловић коме још стижу опомене пред искључење.

А шта каже закон?

Члан 85. Закона о заштити потрошача, регулише ова питања.

Како Гавриловић истиче, најпре ЕПС има право да обустави пружање услуге, ако је прошло више од два месеца од доспећа рачуна за пружене услуге.

Даље објашњава да ЕПС пружа услугу испоруке електричне енергије, али не и емитовања телевизијског сигнала, што значи да та претплата није услуга коју Електропривреда Србије пружа, а самим тим, због неплаћања исте, ЕПС не може да обустави испоруку струје, која је у овом случају плаћена.

Да ли је ЕПС, део уплате намењене за намирење утрошену струју, пребацио РТС-у на име ТВ претплате, није питање које се тиче потрошача, јер ЕПС када прими новац, има право да њиме располаже.

Потом, пре него што посегне за обуставом испоруке, ЕПС мора писаним путем да упозори потрошача на постојање неплаћене обавезе и могућност искључења, што је у овим случајевима испоштовано, јер грађани пријављују добијање оваквих упозорења.

Четвртим ставом овог члана забрањује се трговцу, у овом случају ЕПС-у, да посегне за искључењем са мреже, ако је потрошач, по добијању опомене, оспорио постојање и висину дуга и наставио да плаћа текуће обавезе за испоручену услугу.

Дакле, објашњава Гавриловић, на опомену треба одговорити, оспорити постојање дуга на начин да он није услуга коју пружа ЕПС, онако како је то дефинисано Законом и треба наставити са уплатама приспелих рачуна.

„За даљи покушај наплате дуговања, ЕПС може да иницира судски поступак, у ком би се доказивала основаност наплате ТВ таксе, али потрошача не сме да искључи са мреже“, каже Гавриловић.

Он додаје и да последњи, врло важан став овог члана каже да је „забрањено трговцу да, у случају искључења потрошача са дистрибутивне мреже, односно обуставе пружања услуга од општег економског интереса, условљава поновно укључење, односно наставак пружања услуге плаћањем дугова потрошача који су застарели у смислу закона којим се уређују облигациони односи.“

Дакле, Гавриловић објашњава, за примере у којима је већ раније дошло до искључења са мреже, ЕПС не сме да условљава плаћање застарелих дугова, већ мора да укључи потрошача на мрежу, уз плаћање одговарајуће накнаде, односно таксе за прикључак и евентуално плаћање дела дуга који није застарео.

Према овом ставу, ЕПС има право да при поновном укључењу на мрежу захтева исплату дуга, али само уколико је дуг настао пре мање од годину дана.

„Објашњење за ова последња дешавања је лоше пословање ЕПС-а, па је уследио покушај да се агрсивнијим приступ наплати што већи део дуга грађана, како би ЕПС бар мало ублажио губитке настале лошим управљањем“, закључује Гавриловић.