Прочитај ми чланак

ЕПС узимао кредит да исплати плате!

0

Систем функционисања режима Александра Вучића је врло једноставан. Почива на медијима, тортури, криминалцима, али и на веома пажљиво одабраним кадровима које се постављају по врло простом принципу - не испуњавају ниједан једини услов да буду на том месту.

Штавише, до пре неколико година ни сами нису могли да замисле да ће бити тако нешто у животу. Тако одабрани кадрови су спремни да без поговора изврше сваку наредбу која стигне из врха странке. Свесни да то што имају имају само у овим условима, бориће се за опстанак на власти до „последње капи крви“. Један од таквих је и Милорад Грчић, директор ЕПС-а.

Фото ПР ЕПС

За њега урбана легенда каже да је средњу школу започео у Обреновцу, али је у истом није завршио, већ у једном суседном малом месту. Да је дуго радио на железници, неки кажу као кондуктер, неки посао више везују за конкретну железничку линију. Опробао се у угоститељству и одатле се винуо на место вршиоца дужности генералног директора ЕПС-а. Дужност врши већ неколико година и то тако да је ЕПС са 200 милиона евра добити исказао за 2018. губитак од више десетина милиона евра. Колики је губитак, заиста нико не зна, али се помиње износ од више од пет милијарди евра које треба уложити у компанију, јер је потпуно девастирана. Према плану из 2015. требало је да ЕПС достигне ЕБИТДА у 2018. од више од 500 милиона евра, али је све то остао само сан. Зато многи кажу да је Грчић доведен да уништи компанију, а онда би Вучић изашао и рекао да она једноставно мора да се прода јер, ето, ми сами не умемо да је водимо.

Почетком прошле године синдикат ЕПС-а је на званичној седници одржаној у фебруару навео да се позајмљује новац за плате и да ако ЕПС заиста плати произвођачима такозване еколошке струје десетине милиона евра, како је планирано, то ће се одразити на његову ликвидност. Ветро паркови у Србији расту к’о печурке после кише. У тај бизнис су умешани и неки чланови породице премијерке, ветропаркове гради и Миодраг Костић, а најављујући отворени прошле године је у власништву компаније, гле чуда, баш из Емирата. Колубара је уништена, угаљ се копао неправилно, нису отворена нова поља, што је довело до тога да ТЕНТ ради са мање од 85 одсто капацитета.

Костолац се зато користи до максимума, не укључује се систем за одсумпоравање да би се смањила потрошња струје тако да се пола Србије гуши, али ни то није битно. Трећи блок у Костолцу који је требало да се отвори ове године, скоро па није ни почео да се гради. Кинеском партнеру се плаћају пенали, а Србија је од извозника постала увозник струје. Срећа, па нас је бог погледао и зима је блага, иначе би распад система био потпун.

Логична последица је да је ЕПС неликвидан и да је морао у другој половини године да узима кредите како би се исплатиле плате за 30.000 запослених. То се никада није дешавало и директна је последица урушавања ове компаније у последње четири године.

Тренутно су све службе максимално ангажоване да се прикаже што мањи губитак за 2019. годину, али све је то апсолутно небитно јер сви стручњаци који и даље у ЕПС-у раде тврде да је катастрофа потпуна. Довољно је погледати простор поред ТЕНТ-а где су се некад налазила брда угља како данас зврји аветињски празан. Та слика је слика Србије данас.

Овим поводом, послали смо питања на адресу ЕПС, али до објављивања текста нисмо добили одговоре.