Прочитај ми чланак

Еколошке катастрофе и милијарде прихода: Фирма у чијем је власништву амонијак…

0

Фирма "Elixir Zorka" из Шапца поново је доспела у жижу јавности, након што је код Пирота, из вагона теретног воза исцурео амонијак. Власник терета била је управо ова компанија. Ово није први еколошки скандал који потреса ову компанију, а са њом и Србију, с обзиром на то да су се током претходних година организовали протести, управо због загађења које производи "Elixir".

„Elixir Zorka“ послује у оквиру „Elixir Grupe“, фирме која се, према подацима Агенције за привредне регистре, бави производњом вештачких ђубрива и азотних једињења. Ова фирма више пута се налазила „на удару“ еколошких активиста, који су истицали да је отпад који складишти ова компанија опасан и штетан, те да представља проблем читаве Србије.

Pirot, Foto: Printscreen/YouTube/ Plus Online

У новембру ове године, Министарство заштите животне средине отказало је јавну расправу о складиштењу опасног и неопасног отпада на простору фабрике „Elixir Zorka“, те су се, у знак протеста, грађани, еколошки активисти и представници политичких странака окупили испред компаније и захтевали да се преиспитају све дозволе које су, од 2019. године, издате за ову групу.

„Налазимо се испред фабрике која је смештена недалеко од самог центра града. Преко пута је Спортско – рекреативни центар са комплексом отворених базена, ту су школа и зграда полиције, а у близини су насеља и вртић“, рекла је на скупу четвртог новембра активисткиња „Еко страже“ Љупка Станковић.

Она је тада упозорила да у студији ове компаније пише да намеравају да складиште и велике количине високо запаљивог отпада.

Активисти су тада рекли и да је „Elixir“ купио „Junirisk“, највећи погон за прераду опасног индустријског отпада у овом делу Европе, као и да је тражио дозволу на 1.000 тона отпада дневно.

Свега неколико дана пре протеста, компанија „Elixir Zorka“ организовала је јавну дебату о складиштењу отпада, али је део активиста одбио да учествује у овој, како су је тада описали, „представи“ компаније. Активисти су тада рекли да су се грађани Шапца још 2020. године побунили против загађења ваздуха, а све њихове захтеве одбило је Министарство заштите животне средине.

Управа „Elixira“ у више наврата је демантовала изјаве активиста.

Милијарде прихода годишње

Оснивач „Elixir Grupe“ је Станко Поповић, један од бивших сугласника „Viktorija Grupe“, која је јавности најпознатија по Милији Бабовићу. Бабовић, некадашњи сувласник „Викторије“, познати је бизнисмен, који је, након продаје компаније 2018. године, у свом власништву задржао мали број акција.

Бабовић је био киднапован 2002. године. Према писању медија, новац за откуп из два пута отмичарима је носио Милорад Улемек Легија.

Такође, Бабовић је, преко своје фирме Робна кућа Београд, био инвеститор болнице БиоЦелл, клинике брата црногорског премијера Џихана Абазовића, у којој као начелница одељења за кардиологију ради партнерка спрке премијерке, Милица Ђурђић.

„Elixir“ је 2011. године купио предузеће „Зорка минерална ђубрива“ из Шапца.

Директор „Елиxир Зорке“ је Стефан Комазец, а према подацима АПР-а, ова фирма је 2021. године остварила добитак од 1.394.337.000 динара. Само годину дана раније, 2020, добитак је износио 27.622.000 динара, показују финансијски извештаји.

Не сносе одговорност, али су спремни да помогну

„Elixir Grupa“ је и званично потврдила да је амонијак који је јуче, у поподневним часовима, исцурео из цистерне код Пирота, био њихов.

„У недељу 25. децембра око 16.30 дошло је до исклизнућа 4 од укупно 20 вагона теретног воза који је превозио амонијак натоварен у Бугарској. Власник терета, односно амонијака који се превозио овим теретним возом, је Елиxир Група из Шапца“, навели су.

„Код два вагона је приликом исклизнућа дошло и до превртања, а из једног од преврнутих вагона је, услед тежих оштећења, дошло и до цурења амонијака. Још увек није процењена исцурела количина амонијака, претпоставља се да је у питању количина од око 20 тона. Све релеватне чињенице овог акцидента ће се утврдити након увиђаја који ради Техничка железничка комисија, састављена од представника имаоца јавних овлашћења: Инфраструктуре Србије, која управља јавном железничком инфраструктуром и Србија Карга, који је превозник терета у јавном железничком саобраћају“, додали су из компаније.

Додали су да је „Elixir grupa“ одмах ставила доступне ресерусе на располагање Сектору за ванредне ситуације града Пирота, а екипе из Прахова још синоћ су послате на место догађаја. Иако као власник терета, како тврде, не сносе никакву одговорност, „спремни су да учествују у санацији последица“.