Прочитај ми чланак

ЕБРД: Стране банке повлаче капитал из источне Европе

0

ebrdlogo

(Блиц)

Стране банке су у првом тромесечју ове године убрзале повлачење капитала из централне и источне Европе, показао је најновији извештај Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Банке које подносе извештаје Банци за међународна поравнања смањиле су у том периоду своје спољне позиције у европским земљама у развоју, без Русије и Турске, у висини од 0,7 посто бруто домаћег производа (БДП), пренео је портал сеебиз.

То је више него у последњем тромесечју 2012. године, када су њихова средства у тим земљама смањена за 0,2 одсто, навео је ЕБРД.

Многе банке у источноевропским земљама су у потпуном или већинском власништву матичних банака са Запада, које у последње време смањују кредитне активности настојећи да среде своје билансе нарушене дужницком кризом у еврозони. Страхује се да ће њихово повлацење на домаће тржиште нанети штету привредама европских земаља у развоју.

Истраживање је показало значајно кумулативно смањивање средстава у протеклим тромесечјима, које је достизало у просеку и 5,5 одсто БДП-а од средине 2011. године. Највеће повлачење средстава догодило се у Мађарској, где је достигло 23 одсто БДП-а, а затим у Словенији, 17 одсто.

Тај процес наставио се и у прва три месеца ове године у земљама као што су Хрватска, Летонија, Литванија, Румунија и Украјина, саопштио је ЕБРД.

У Мађарској су банке због одлука владе Виктора Орбана у вези са опорезивањем банака и давања субвенција корисницима кредита у 2010. изгубиле 3,6 милијарди евра. Стране банке страхују да би могле да претрпе још губитака због најављеног плана за помоћ корисницима кредита с хипотекама у страним валутама.

Највећа мађарска банка ОТП је у протекле две недеље због оштрог пада цене акција изгубила на тржишној капитализацији више од 887 милиона долара.