Прочитај ми чланак

Држава укида привилегије: Фискална каса за фризере, козметичаре, кладионице…

0

Привилегију да не евидентирају промет преко фискалних каса од 1. јануара 2022. године губе фризери, козметичари, погребници и већина предузетника-паушалаца који сада не морају да имају ове уређаје. Адвокати и таксисти и даље ће моћи да послују без фискалних уређаја, али ту привилегију неће имати коцкарнице, кладионице, музеји, галерије, они који се баве спортским, забавним и рекреативним делатностима и бројне друге делатности које су тренутно ослобођене ове обавезе.

Нова онлајн фискализација, предвиђена законом који је усвојен у децембру 2020. године, предвиђа обавезу коришћења нових онлајн фискалних каса, односно прецизно речено – електронских фискалних уређаја управо од 2022. године.

ФОТО: Н1

Посебном уредбом Министарство финансија прописује ко може да буде изузетак од ове обавезе. Уредба је усвојена на седници Владе 1. априла, а обухват обвезника је сужен у односу на тренутно важећи пропис.

Поређењем две уредбе – нове и старе – види се које то фирме и предузетници морају да до јануара набаве нове фискалне касе.

Привилегију да раде без онлајн фисксалних каса и даље задржавају таксисти и адвокати, затим ветеринарске делатности, јавни поштански сервис, телекомуникације, добар део финансијских услуга, образовање, али без дела под шифром 85.5 које подразумева остало образовање – међу којима је и учење језика, обука за рад на рачунару, за шта ће бити потребне фискалне касе.

И даље су ослобођене делатности попут социјалне заштите са и без смештаја, верске организације…

На листи оних који могу да раде без касе више нису – студентски и ђачки домови, приказивање кинематографских дела, стваралачке, уметничке и забавне делатности…

„Новом уредбом укида се привилегија неиздавања фискалних рачуна за промет наплаћен у готовини за већину делатности које фигурирају у сада важећој уредби. Уредба би требало да се примењује од 1. јануара 2022. године. Треба такође приметити да из нове уредбе нису обрисани адвокати и таксисти“, каже за портал Н1 порески саветник Ђерђ Пап.

Логично је, каже, питање – ‘има ли ту логике’?

„Има ли логике да, на пример, услужне делатности које се опорезују паушално или на пример интернет продаја не буде изузета од ове обавезе а таксисти, и адвокати да. Када боље анализирате списак, мислим да су таксисти и адвокати једини класични привредни субјекти – предузетници који су изузети из ове обавезе“, указује Пап.

Уредба предвиђа да се све делатности из Закона о комуналним делатностима (попут снабдевања водом за пиће, градском и приградског превоза) изузму од евидентирања промета преко фисканих каса, осим пружања услуга на пијацама, што је и до сада важило. Али, од сада ће изузетак бити и делатности управљања гробљима и сахрањивање, као и погребне делатности, за шта ће од јануара бити неопходна фискална каса.

Од бомбонџија до чистача ципела

Улични продавци кокица, новина – колпортери, али и личне услужне делатности попут активности чистача ципела, носача, лица за наплату паркинга, и даље неће морати да користе фискалну касу. Исто важи и за опанчаре, бомбонџије, бозаџије, воденичаре… и све друге старе и уметничке занате дефинисане важећим Правилником.

И овде има изузетак, па ће сви они који се баве каменорезачким занатом ипак и у будуће морати у пословању да користе фискалну касу.