Прочитај ми чланак

Држава у Бору преварила и грађане и Кинезе

0

Грађанима Бора још нико није званично одговорио због чега и даље удишу све загађенији ваздух када је у марту 2015. држава гарантовала да ће пуштањем у рад нове топионице тај проблем бити елиминисан.

Помињало се да ће нови погони при топљењу руде елиминисати 98 одсто свих штетних честица, пре свега сумпор диоксида и да ће ваздух изнад Бора бити као с почетка 20. века, пре него што је рудник отворен.

FOTO: PRINTSCREEN
Radio televizija Bor

Међутим, такозвана нова топионица готово две године била је у наводном пробном раду па ти ефекти нису могли да се мере, а када су Кинези преузели управљање и повећали производњу, сви недостаци инвестиције почели су да „излазе на борски димњак“.

Изгледа да то улагање није дало потребне ефекте иако обим производње у Бору још није достигао максимум на који је она, наводно, пројектована.

Грађани су у неколико наврата прошле године протестовали у центру града и испред дирекције компаније Зиђин због загађења ваздуха, окривљујући за то повећану производњу.

– Држава је дала гаранције и паре да се направи нова топионица. Формално, грађанима је представљено да се гради нова, али ретко је ко знао да је заправо била реч о реконструкцији старе. При том, почетна цена која се наводила, око 130 милиона евра, временом је нарасла на званичних 350 милиона мада се незванично помиње и читавих пола милијарде. Речено је и да нова топионица решава аерозагађење у Бору до производње од 80.000 тона бакра. Кинези су тек достигли 60.000 и та реконструкција је требало да „прогута“ ту производњу, да обезбеди чист ваздух изнад града. Кинези то знају иако не помињу, али већ сада најављују да ће градити нову како би решили проблем загађења. Ипак, то није мала инвестиција и сигурно ће бити потребно неколико година да се изгради. Сада је на потезу општинска власт, која без обзира на све мора да реагује и тражи смањење производње како би се заштитило здравље становништва – каже за Данас један од професора борског Техничког факултета који се бави еколошким темама и додаје да ће се тај, разуман захтев локалних власти, тешко уклопити у економску рачуницу Зиђина који планира да производњу бакра постепено „попне“ на 200.000 тона.

Иако су и од грађана и од кинеских партнера практично сакривене техничке могућности реконструисане топионице, у компанији Зиђин су уздржани и наводе да је уживање у чистом и свежем природном окружењу право које би сваки грађанин требало да има.

Одговарајући на питања Данаса, истичу да је брига о екологији „систематски и континуирани процес, а да су, на жалост, проблеми заштите животне средине били игнорисани преко стотину година“.

– На жалост, пре много година, такође, пређашња компанија РТБ занемарила је неопходне мере десулфуризације издувних гасова приликом изградње топионице, тако да сумпор-диоксид није могао ефикасно и у потпуности да се преради пре испуштања, а и опрема за топионицу је веома застарела. Последица свега тога је немогућност стабилности процеса производње у дужем временском периоду, тако да су проблеми сасвим неизбежни. Ово историјско наслеђе не може да се реши преко ноћи, а ми га никада нисмо и нећемо га никада игнорисати. У ствари, Зиђин је по преузимању РТБ-а велики значај дао заштити животне средине, уложио је много новца и започео велике послове. Укупно стање животне средине се већ умногоме побољшало – кажу у Зиђину.

Подсећају да су поправили мерне станице у Кривељу и Слатини како би боље пратили квалитет ваздуха, купили су прво две, а потом у децембру 2019. још две прскалице за смањење прашине у ваздуху, (тзв. водене топове) као и специјалну опрему за чишћење уста конвертора, што би требало да смањи концентрацију сумпор-диоксида у ваздуху.

Наводе и да истовремено са одржавањем производње, настављају са прилагођавањем и оптимизацијом режима рада и редовно поправљају и одржавају производне погоне топионице.

– Покушавамо да превазиђемо старе и нестабилне ефекте система за производњу, разматрамо све друге могуће начине, а са циљем да се емисија гасова смањи на минимум без постројења за одсумпоравање. Како бисмо додатно смањили емисију гасова и побољшали квалитет ваздуха, поред разних предузетих мера, поставићемо хаубу за одвод димних гасова, изградити постројење за одсумпоравање и извршити техничку надоградњу топионице како бисмо побољшали ефикасност и стабилност њеног рада и производног процеса – истичу и Зиђину и истичу наду да ће „постићи одрживи развој на еколошки прихватљив начин и, истовремено са стварањем могућности запошљавања становника Бора, учинити да плаво небо Бора буде свежије и лепше“.