Прочитај ми чланак

„Држава се задужује да би нам дала паре“

0

- Државна помоћ због епидемије коронавируса у Србији може да се опише "као да се држава у наше име задужује да би нам дала паре" - изјавио је за Н1 професор на Економском факултету у Београду Милојко Арсић.

– Ја верујем да је опредељење да се таква мера спроведе мотивисано политичким разлозима, да се добије наклоност што већег броја људи – рекао је Арсић.

Професор Економског факултета каже да ће се ови издаци финансирати из задуживања.

Он је нагласио да пакети помоћи у Србији „нису довољно селективни“ и да та средства у другим земљама нису примали сви, него они којима су она најпотребнија.

– Са истом количином средстава требала је друга структура помоћи. У случају грађана, овакав начин помагања је прилично неправедан… Нигде се не дају иста средства и сиромашним и средње богатим и богатим – рекао је он.

Сматра оправданим да се после епидемије направи још један пакет помоћи, али само за оне који су најтеже погођени.

Арсић очекује нешто већи раст незапослености када држава престане да помаже предузећа у секторима који трпе дугорочну штету од последица пандемије, попут услужних делатности.

Додаје да ће нека од тих предузећа банкротирати а нека смањити обим посла, и да се ради о „неколико десетина хиљада“ радних места.

Међутим, како каже, пад неће бити велики.

– Може се очекивати да ће већ у другој половини године, ако се пандемија сузбије, привредна активност престићи преткризни ниво.