Прочитај ми чланак

Држава нема пара за антикризне мере,у кратком року се задужује 6,5 милијарди евра!

0

Мере Владе Србије усмерене за ублажавање економских последица епидемије корона вируса су добре, изузев мере поделе 100 евра сваком пунолетном грађанину Србије, која нема економско утемељења, изјавио је члан Фискалног савета др Владимир Вучковић.

Он је, учествујући у онлајн конференцији „Бизнис у изазовним временима“ у организацији Српске асоцијације менаџера, истакао да се стиче утисак да је приликом конципирања ових мера Влада урадила оно што је било могуће и да је овај пакет мера прилагођен буџетским могућностима земље.

Вучковићев став је да тај пакет мера не би требало да угрози макроекономску и фискалну стабилност земље, али ће дати подршку привреди у овим тешким околностима.

Он је изразио очекивање да ће планиране мере ипак бити брже реализоване него што је најављено, пре свега исплата минималца за мала и средња предузећа.

Вучковић је рекао да је од укупног финансијског оквира пакета мера од 5,1 милијарде, конкретна помоћ државе привреди око 800 милиона евра, а остало је одлагање плаћања обавеза, а ту је и део који ће финансирати банке кроз кредите.

Он је поновио процену да ће држава ове године морати да се задужи за 6,5 милијарди евра, како би подмирила све буџетске трошкове и трошкове најављених мера економске политике.

Вучковић је оценио да тај износ није мали, посебно због очекивања да ће због кризе изазване пандемијом корона вируса на међународном тржишту бити комплексније задуживање, јер ће многе државе тражити финансијску помоћ.

Вучковић је, ипак, изразио очекивања да тај износ задужења неће негативно утицати на макроекономску и финансијску стабилност.

Ипак, све зависи од тога колико ће криза са корона вирусом трајати, закључио је члан Фискалног савета.