Прочитај ми чланак

ДРЖАВА НЕ ЗНА НИШТА о мистериозним радовима на Турском току?

0

Иако поједини домаћи медији тврде да је изградња Турског тока кроз Србију почела, чак откривају путању тог гасовода и рок за завршетак радова, надлежни о томе упорно ћуте.

Председник Србије Александар Вучић је истини за вољу својевремено најавио почетак радова на изградњи Турског тока кроз Србију, међутим јавности до данас није званично предочена ниједна једина информација како о траси, тако ни о роковима, нити је дато објашњење како то да ће тај гасовод бити изграђен без да је Европска унија дала дозволу за његову изградњу, што је нужно да би се руски гас из Турске могао транспортовати на територију Старог континента.

Једини досад који је имао привилегију да види фотографије мистериозних радова на Турском току кроз Србију је председник Русије Владимир Путин, када му их је показао у Кини председник Србије Вучић, а њему их је пак пред сам сусрет два председника дао министар енергетике Александар Антић.

Данас је одмах по објављивању те информације покушао да дође до релевантних података од надлежних, када и где је почела изградња Турског тока, која је траса гасовода и када ће радови бити окончани. Међутим, у Министарству енергетике наишли смо на зид ћутања.

Ни овога пута у том министарству не желе да било шта коментаришу односно нити да потврде нити да демантују писање појединих медија да је изградња Турског тока кроз Србију почела. У случају да су радови у Србији заиста отворени, како тврде поједини листови, поставља се питање да ли је то „рачун без крчмара“ с обзиром на то да ако не буде гаса из Русије из правца Турске, постављање цеви не да неће ништа вредети, већ ће бити начињена и штета јер би средства за финансирање радова била потрошена узалудно.

Некадашњи помоћник министра енергетике и директор фирме Енерџи сејвинг груп, Слободан Ружић каже за Данас да би изградња гасоводне инфраструктуре у Србији за потребе Турског тока у случају да тај пројекат не буде спроведен, свакако представљала нерационалан трошак.

– Радити тако нешто а да не постоје јасне гаранције да ће Турског тока бити је нелогично. Једино има смисла ако су надлежни дали гаранције да ће пројекат бити изведен до краја. Међутим, с обзиром да нема званичних потврда да су радови почели, заиста не могу да коментаришем сазнања штампе – истиче наш саговорник.

Архитекта Махмуд Бушатлија пак истиче да се глобална ситуација променила што погодује најавама да ће Турски ток кроз Европу ипак бити саграђен.

– Потрошачима у Европској унији је гас потребан и амерички утицај да Турски ток кроз Европу не буде изграђен је све слабији. Ускоро ће и избори за Европски парламент тако да ни негативни ставови актуелне администрације у Бриселу према том пројекту немају више тако велики значај. Бугарска се веома труди да добије руски гас из правца Турске и све је то подстакло да се са припремним радовима у Србији почне. Претпостављам да су добијене и одређене гаранције. С обзиром да је Јужни ток громогласно најављиван па је на крају отказан, разумљиво је што се сада о изградњи Турског тока кроз Србију званично ћути. Очито је да се све спроводи у оквиру изградње националне гасоводне инфраструктуре за коју није потребна дозвола ЕУ а на коју се може надовезати Турски ток ако гас из тог правца потече ка Европи. Истини за вољу, тај пројекат се не може поредити са Јужним током јер ће имати далеко мањи капацитет, тако да не верујем да ће ту бити великих количина гаса за транзит кроз Србију – наводи Бушатлија.

Без званичног отварања радова

Ових дана у дневној штампи се појавила незванична информација да су радови на Турском току кроз Србију који се још назива и Српски ток почели. Реч је о крчењу шума, равнању терена и уклањању нелегалних објеката на траси али и постављању цеви на неким деоницама. Наводно су издате дозволе за припремне радове за деонице 1,2 и 3 у дужини од 300 километара. Турски ток кроз Србију би требало да буде дугачак 403 километра а радови завршени до 18. децембра. Не наводи се када су тачно радови стартовали. Како су пренели неки медији прва деоница простире се од бугарске границе до Ћуприје, друга од Ћуприје до Дунава, трећа од Дунава до Зрењанина до четврта иде од Госпођинаца