Прочитај ми чланак

„ДОЛАР ЋЕ ЈАЧАТИ, а то диже дуг Србије“

0

Београд -- Долар ће наставити да јача и у 2017, колико то се не може тачно проценити, али ће то свакако променити токове капитала у свету, каже економиста Бошко Живковић.

dolari_91451400_92104900

Београд — Долар ће наставити да јача и у 2017, колико то се не може тачно проценити, али ће то свакако променити токове капитала у свету, каже економиста Бошко Живковић.

Он је на представљању новог броја Макроекономских анализа и трендова (МАТ) казао да ће процеш преусмеравања токова капитала погодити многе земље у развоју које немају значајан извоз енергената и других берзанских производа чије цене расту.

Према његовим речима, јачање америчког долара утицаће на јавни дуг појединих земаља, међу којима је и Србија, јер она има висок ниво тог дуга у доларима, а није се заштитила од валутног ризика.

Како је објаснио Живковић, апрецијација, јачање вредности долара, поред повећања трошкова сервисирања јавног дуга, довешће и до поскупљења увоза роба и услуга које су изражене у доларима, а највећа ставка у томе у Србији су енергенти.

Живковић је навео и да ће основнуи ток капитала предвидиво бити из ЕУ у САД, али ће се смањивати количина расположивих улагања из ЕУ у друге земље.

Он је додао да амерички долар има доминатан утицај на главне процесе размене и токове капитала у свету, наглашавајући да је та валута и даље главна резервна валута са око 60 одсто учешћа, иако је конкуренција евра, јена, британске фунте и јуана смањила његову неоспорну доминацију у функцији светског новца.

Живковић је потсетио и да је курс америчког долара ојачао у односу на евро од августа 2016. до средине јануара 2017. за приближно шест одсто, и та апрецијација је последица промене базних каматних стопа америчке федералне резерве (ФЕД) за 25 базних поена у децембру, али и раста цена берзанских роба, посебно енергената, а то је повећало тражњу за том валутом.

То је довело, како је додао, да валуте замаља које имају значајан извоз берзанских роба ојачају, међу којима је руска рубља, док су курсеви земаља у развоју које немају снажан извозни потенцијал ослабиле, као што је турска лира.

Он је навео и да Међународни монетарни фонд није још увек дао никакву прогнозу раста бруто друштвеног производа за ову годину , али је оценио да ће се перспективе раста привреде у развијеним земљама побољшати, а главни аргумент за ту прогнозу су најављене буџетске стимулације у САД-у.

„Перспективе раста у земљама са растућим тржиштима, као што су Индија, Бразил и Мексико ће се погоршати, јер су се у тој групи земаља финансијски услови погоршали“, казао је он.

Изузетак је Кина где су као и у САД планирана значајне буџетске стимулације раста, наводи Живковић и додаје да ова процена може бити коригована најбоље или доведена у питање уколико се развију процеси буџетских подстицаја у САД и Кини у већим размерама од тренутно декларисаних.

Главни уредник МАТ-а Иван Николић рекао је да Србија тренутно нема већих последица од јачања долара, јер је инфлација на крају прошле године била нижа него 2015.