Прочитај ми чланак

Док се још чека плата од 500 евра, Вучић прича о бајкама за 2025.

0

Биће нам боље за две-најдаље три године. Реченица коју председник Србије Александар Вучић често помиње данас је добила нови наставак - за шест година биће готово дупло боље. У склопу пројекта "Србија 2025" планирана су, каже, улагања која ће грађани осетити у сопственим новчаницима. Економисти се, међутим, не слажу да је обећано - оствариво.

Иначе уобичајени план државних капиталних улагања, данас се зове „Србија 2025“. Прате га драматична музика и сипање обећања брзином муње. У наредних шест година, обећава премијерка, држава ће уложити 14 милијарди евра у различите пројекте – од инфраструктуре, преко образовања, до развоја вештачке интелигенције.

„Ниједан од пројеката у инвестиционом плану неће угрозити нашу макроекономску стабилност. Планирамо да наставимо смањење јавног дуга, а Влада ће формирати тело које ће вршити наздор над сваким пројектом, односно целукупним планом Србија 2025“, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Као и сваки инвестициони план, спроводиће га Влада Србије, али га је детаљно образлагао – председник државе. Највећи део новца, готово трећина, према Вучићевим речима биће утрошен у изградњу саобраћајне инфраструктуре – путева, пруга и београдског метроа. Председник је пожелео да мрежу саобраћајница прикаже црно на бело.

Презентација изградње планираних аутопутева и реконструкције око пет хиљада километара постојећих била је таква да ни кашаљ неког из редова министара није смео да је наруши.

Није све у путевима – милијарду евра, каже Вучић, намењено је за водовод и канализацију, а наћи ће се места и за национални стадион као и улагања у туризам, привреду и подршку младим паровима.

„Уколико их спроведемо у дело, наш план је, наша је пројекција и грађанима то обећавамо – да ће до краја 2025. просечна плата у Србији износити 900 евра, а да ће просечна пензија у Србији износити између 430 и 440 евра“, навео је председник Србије Александар Вучић.

То практично значи да ће просечне плате и пензије у наредних шест година бити повећане за више од 90 одсто, каже главни и одговорни уредник НИН-а и додаје – нешто се ту не уклапа.

„Право да вам кажем, не разумем ту математику. Пробао сам, рачунао сам, и ништа ми се не уклапа. Дакле, то значи да ће 2025. године наш БДП бити већи за 26,5-27 одсто максимум. Са привредним растом од од 27 одсто, уз, како је рекао, стабилан курс који се 14 година неће мењати и биће између 117-120 динара, ми долазимо до тога да раст плата и пензија треба да буде 3,5 пута већи од привредног раста. Ја мислим да то заслужује кандидатуру за Нобелову награду за економију, наравно, под условом да се то стварно оствари“, каже главни и одговорни уредник НИН-а Милан Ћулибрк.

Александру Вучићу рачуница је апсолутно јасна – са повећањем плата, тврди, неће бити никаквих проблема, док може да запне једино у вези са пензијама, за које важе другачија правила. Битно је, каже, само одржати планирани раст.

„Ми смо на овоме много радили. Ово није нешто офрље урађено. Као када смо припремали неке друге пројекте, за које су говорили да су фантазмагорија. И ми ћемо ово да направимо“, додаје Вучић.

Форма у којој се представља инвестициони план, али и време у ком власт грађанима обећава куле и градове, Милану Ћулибрку мирише на – предизборни маркетинг.

„То је кампања за 2020, а не 2025. Дакле, ово је пре свега усмерено ка бирачима који би крајем априла или почетком маја требало да изађу на изборе“, сматра Ћулибрк.

Александар Вучић просечну плату од 500 евра грађанима Србије први пут је обећао на почетку 2016, рекавши да тај износ могу да очекују до краја године. На испуњење тог обећања чекало се још пуне четири зиме. Таквим темпом, на плату од 900 евра, грађани Србије чекали би до краја 2044. године.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!