Прочитај ми чланак

Док Мали маше похвалама ММФ-а, 500.000 људи на ивици егзистенције

0

Плате у јавном сектору биће повећане од идуће године, за шта је сагласан и Међународни монетарни фонд (ММФ), рекао је данас министар финансија Синиша Мали. И док се власт на све стране хвали невероватним економским успесима, никад виђеним у историји Србије, покрајински омбудсман упозорава да у Србији око 250.000 грађана користи новчану социјалну помоћ, а око пола милиона становника, према извештају Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, није у стању да задовољи основне егзистенцијалне потребе.

Похваливши се како не постоји друга земља у Европи, сем Србије, која ће повећати плате у време овакве кризе, Мали је додао да су јуче приходи од ПДВ-а за две милијарде били већи од планираних и да наплата пореза иде још боље.

Међутим, само неколико сати касније, ту медијски напумпану слику и бројке, којима се цела Србија смеје, у парампарчад је разбио покрајински омбудсман. У саопштењу поводом 17. октобра, Међународног дана борбе против сиромаштва, из те институције су навели да четвртина становника Србије живи у ризику од сиромаштва.

– Субјективни осећај сиромаштва је још већи, а сиромаштво најтеже погађа најмлађе. Деца која расту у немаштини и беди веома тешко остварују своја права на живот, игру, развој, образовање и имају знатно мање шансе да успеју у животу – пише у саопштењу покрајинског омбудсмана.

Зато је изјава министра Малог, још само једна у низу бламажа режима, који своју катастрофалну економску политику, медијски покрива исфабрикованим подацима.

Неолиберални пљачкашки режим замазује очи јавности бројкама о БДП, стопи раста, трговинским билансима, количини пољопривредне и индустријске производње… Сви ти исфабриковани подаци, говоре мало или скоро ништа. Покажите нам, господо неолиберали, следеће: стопу незапослености, однос наталитета и морталитета, број високообразованих, број оболелих, каква је приступност и доступност институција, каква је слобода медија и слободне речи, каква је стопа криминала, колики је степен друштвених патологија, колики је број самоубистава, колика је потрошачка корпа за трочлану/четворочлану породицу, колико је бескућника, колика су социјална давања, колики су остали трошкови живота у односу на зараде, колика је стопа сиромаштва, колики је степен емиграције, какав је однос село-град, колики је степен демократичности и толеренције друштва, каква је независност синдиката, колика је задуженост грађана, колики је осећај субјективног задовољства грађана системом…

То су кључна питања на која су потребни одговори, а не ваше баљезгарије којима се цео свет смеје.