Прочитај ми чланак

ДОГОВОР РУСИЈЕ И СРБИЈЕ: Дуг за гас плаћамо из три дела

0

gasovod

Председник Руске Федерације Владимир Путин и први човек Владе Србије Александар Вучић договорили су у среду вече, у директном телефонском разговору, начин на који ће наша држава да исплати Русима дуг за гас од 224 милиона долара.

Како преносе наши извори, двојица званичника сагласила су се да Београд до краја ове године уплати 100 милиона долара. Друга „рата“ биће исплаћена до краја 2015, а не до марта, како је првобитно било планирано. Остатак од 24 милиона долара наша држава биће дужна да уплати током 2016. године.

Српски премијер је на овај начин изборио много повољнију динамику отплате дуговања, који је Србији годинама висио као мач над главом. Осим тога, руски председник обећао је нашем премијеру и повољније снадбевање гасом српских хемијских гиганата, који су велики потрошачи. Реч је о панчевачким системима „Петрохемији“ и „Азотари“, као и „Метанолско-сирћетном комплексу“ из Кикинде.

Вучић је у уторак изјавио у Суботици да нема гасне кризе за становништво и предузећа у Србији.

Истовремено, у среду вече је Влада Србије саопштила да су се премијер Вучић и председник Путин договорили да остану у редовном контакту, како би на партнерским и пријатељским основама решавали сва питања од заједничког интереса. Иначе, саопштење о разговору Путина и Вучића стигло је и из Кремља, који је навео да је разговор телефоном био на иницијативу српске стране.

Подсетимо, покретање питања српског дуга и смањење испорука гаса за 28 одсто у овом тренутку више су повезани с политичким него са економским интересима Русије. Последице одлагања почетка изградње „Јужног тока“, тиме и прећутна подршка европском ставу према Русији по питању гасовода, разлози су за смањење испорука гаса и захтев Руса да се неизоставно отплати дуг за претходно испоручене количине овог енергента.

Наиме, дуговања Србије за гас толерисана су деценијама, па је тренутак у којем се то питање покреће дискутабилан и указује на то да је дошло до критичне тачке у односима наше земље и Русије, односно нас и ЕУ.

(Вечерње новости)