Прочитај ми чланак

Дизел би на српским пумпама могао да стигне и до 250 динара

0

Уредба о ограничењу цена нафтних деривата евро дизел и евро премијум БМБ 95 на снази је од 10. марта. Од тада Министарство трговине, сваког петка, објављује цене горива које ће важити у периоду од недељу дана. Од тада Влада диктира цене, а највише које су до сада дочекале возаче на пумпама износиле су 209 динара за дизел, односно 198 за бензин. Стручњаци су сложни – цене би могле да буду још више.

Иако је цене нафтних деривата врло незахвално и готово немогуће прогнозирати, стручњаци у овој области су сагласни – досадашња највиша цена од 209 динара по литру може бити премашена.

Уредба Владе на снази је до 30. јуна али, уколико она буде продужена – поскупљења су могућа.

Председник Удружења власника приватних бензинских пумпи Милан Ракић рекао је да не би било чудно уколико би цена горрива дошла до 245 динара по литру. Објашњење за овај став лежи у томе што не постоји јасна рачуница како се врши обрачун велепродајне цене. Докле год рачуница буде мистерија, истиче Ракић, промене на боље у овом сектору не могу се очекивати.

„То је чисто манипулисање ценом и доказ да Влада ради како год хоће, те не може бити тачно да се овом Уредбом штите интереси потрошача“, објаснио је он.

Према његовим речима, цена је непотребно висока за потрошаче, али је ситуација са ограниченим ценама неповољна и за продавце, за које маржа износи седам динара по литру.

Закључује да докле год траје Уредба, нико са сигурношћу не може да каже колико ће гориво коштати наредне недеље, али да оне јесу превисоке, првенствено јер се на овај начин „пуни државна каса“.

Стручњак за енергетику Милош Здравковић објашњава да на високе цене горива у Србији, поред осталих фактора, утиче и акцизна политика коју спроводи држава, а која је најоштрија у региону.

„Возачи су с правом љути и незадовољни, акцизе у Србији једноставно су високе, а докле ће цене бити овакве – зависи од много фактора. Сви знамо да држава од акциза, не само на гориво, већ и на цигарете и алкохол, пуни државну касу“, каже Здравковић.

И сам председник државе Александар Вучић рекао је недавно да би сирова нафта могла да поскупи, те да кошта између 150 и 170 долара по барелу, за разлику од 120, колика је њена цена сада. Уколико се то заиста деси – потпуно је очекивано да гориво плаћамо за око 50 динара више, сматра Жељко Марковић, стручњак за енергетику.

„Просечна цена у последњих шест месеци је око 100 долара. Цена је у јуну прошле године била испод 70 долара, а сада је дошла до 120. Ако се настави тај раст може да изађе на поменуту пројекцију, мада је неки пик у овој години био у марту и ту је сирова нафта достигла вредност мало вишу од 140 долара. Видећемо да ли ће цена наставити да расте или пада, па ћемо самим тим видети и да ли ће се остварити те пројекције од 150-170 долара. Ту држава увек може да одреагује и да мало спусти акцизу, те да опет те цене деривата не оду пропорционално са скоком сирове нафте. Ако је сада дизел и бензин око 200 динара, а нафта 120 по барелу, ако би скочила сирова нафта на 150 значи то би био раст за четвртину, а ова четвртина до 200 динара је 50, што значи да би у том случају цена максимално могла да скочи до 250 динара, али у случају да држава уопште не реагује“, закључио је Марковић.