Прочитај ми чланак

Динкић: Ал Дахра уложе 200 милиона у пољопривреду

0

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић изјавио је данас да се компанија Уједињених Арапских Емирата „Ал Дахра“ предуговором обавезала да ће уложити 200 милиона евра у српску пољопривреду од чега половину тог новца у систем за наводњавање ради повећања продуктивности.

„Потписали смо данас Споразум о избегавању двоструког опорезивања са министром финансија Уједињених Арапских Емирата, али и Споразум о улагању у пољопривреду њихове водеће компаније Ал Дахра која се обавезала да инвестира 200 милиона евра у српску пољопривреду, тако што ће 100 милиона евра инвестирати у системе за наводњавање како би подигла продуктивност производње, а 100 милиона ће инвестирати у преузимање удела у осам државних пољопривредних предузећа где ће Србија са 20 одсто остати сувласник тако да ћемо имати заједничко улагање“, рекао је Динкић, који борави у посети УАЕ.

У саопштењу Министарства финансија се констатује да ће захваљујући аранжману са Уједињеним Арапским Емиратима српска пољопривреда добити инвеститоре који тренутно располажу највећим капиталом у свету, што је услов за добијање максималних приноса од земље. Како је наведено, компања из Абу Дабија се предуговором обавезала да уложи 100 милиона евра у агротехнички развој и изградњу комплетне инфраструктуре за наводњавање на површини од око 14.000 хектара која се налази у поседу или у закупу пољопривредних газдинстава у Србији. Динкић је у УАЕ разговарао и с генералним директором Развојног фонда Абу Дабија Мухамедом Саифом ел Суваидом.

„Расположени су да нам помогну да инвестирамо у инфраструктуру за наводњавање и одводњавање у читавој Србији тако што би један део средстава био намењен за чишћење постојећих канала за наводњавање, али и изградњу нових канала, док би други део средстава био намењен нашим пољопривредним произвођачима којима би били доступни дугорочни кредити за куповину нове опреме и подизање квалитета агротехничких мера које они имају на својим њивама“, рекао је Динкић.

Како је саопштено, Динкић је имао успешне разговоре и с менаџментом компаније „Мубадала“, једном од највећих инвестиционих компанија у Голфском заливу.

„Заинтересовани су да размотре могућност да инвестирају у изградњу потпуно нове фабрике, најсавременије технологије за производњу полупроводника и чипова и која би могла да упосли 1.000 врхунских инжењера из Србије“, рекао је Динкић говорећи о том састанку.

 

(Бета)