Прочитај ми чланак

Детаљан списак: Шта све поскупљује од Нове године?

0

Првог дана 2021. године ступају на снагу нови закони, почињу да важе нека нова правила и нова поскупљена.

Порези, струја, ТВ претплата, тестови за коронавирус… Све ће то од 1. јануара бити скупље.

Изменама појединих закона прописане су веће акцизе и таксе, припремљене су нове просечне вредности квадрата некретнина, а поједине режије поскупеле су после четири године стагнације цена.

Бензин

Возачи би већ од следећег месеца могли да очекују нове ценовнике на бензинским пумпама, пошто је вредност нафте на светским берзама порасла чак за 33 одсто у последњих месец и по дана. Сирова нафта брент је прошле недеље, први пут од марта, на светским берзама достигла вредност од 50 долара по барелу. Познаваоци прилика очекују да ће се то одразити и на цену горива у нашој земљи, које би већ у јануару могло да поскупи два до четири динара по литру . Ипак, нешто је реалнија процена да би се глобална дешавања могла прелити на српско тржиште тек за два до три месеца, јер отприлике толико унапред српски нафташи купују сировину на светској берзи, преноси РТС.

Цигарете

Према предложеним изменама закона о акцизама, у наредне четири године очекује се додатно поскупљење обичних цигарета и несагоревајућег дувана, а прво које ће се десити биће већ у јануару и то за 10 динара по паклици.

То значи да ће држава по овом основу од Нове године узимати произвођачима 76,75 динара уместо 74,50. То је норма која је предвиђена новим законским решењем по коме ће се два пута годишње, све до краја 2025. године, за 1, 5 увећавати специфична акциза. Уз њу се, на цену цигарета зарачунава и пропорционална компонента овог намета од 33 одсто, а на све то се додаје и ПДВ па ће због увећаних државних намета произвођачи повећати цену за 10 динара. Тако ће најјефтиније задовољство пушаче коштати 270 динара, а они који воле квалитетнији дуван мораће из џепа да издвоје и 400 динара.

ТВ претплата

Од 1. јануара ће грађане дочекати још виша такса за јавни медијски сервис. Предлогом измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе, који је ушао у скупштинску процедуру, прописано је да ће се претплата за РТС и РТВ од 1. јануара 2021. године повећати са досадашњих 255 динара на 299 динара.

Порез на имовину

Поједини градови и општине донели су одлуку о просечним ценама квадрата некретнина за утврђивање пореза на имовину за 2021. годину. Међу њима су и Нови Сад и Београд. Новосађани ће, према новом ценовнику просечну цену квадрата плаћати око 3.000 динара више и то претежно у урбаним зонама града. Ово је знатно веће повећање пореза на имовину у односу на прошлогодишње када су цене ишле за око 2.000 динара навише.

Рачуни за воду

Док је у Београду цена за испоручену воду и одвођење отпадних вода за све категорије потрошача од 1. јануара скупља за пет одсто, у Новом Саду је најављено увођење фиксне накнаде од 118 динара „за спремност система водовода и канализације“. Ова цена од 118 динара би се плаћала без обзира на месечни износ који Новосађани плаћају за воду и канализацију, што значи да ће и онај ко има 0 динара потрошње морати да плати ову накнаду у пуном износу. Са новим наметом, ЈКП „Водовод и канализација“ ће приходовати скоро 229 милиона динара годишње, што је око 10 одсто прихода на основу наплате потрошње воде и одвођења отпадних вода.

Пи-си-ар тест

Цена пи-си-ар тестирања на захтев расте за 50 одсто од првог јануара, по новој одлуци Владе, а на предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19. До 1. јануара држављани Србије ће тестирање на лични захтев плаћати 6.000 динара, док ће од почетка 2021. године цена једног теста износити 9.000 динара.

Већа накнада за зелену енергију

Накнада за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије, коју плаћају грађани и привреда, биће увећана од 1. јануара 2021. године за око 4,5 пута.

Накнада за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије, уведена 2013. како би се обезбедила средства за подстицање производње из обновљивих извора енергије, биће увећана на 0,437 динара по потрошеном киловат-сату (кWх), уместо досадашњих 0,093 динара.

То је предвиђено владином Уредбом, која је донета 18. децембра 2020. године.

Та накнада је последњи пут повећана 2015. године са 0,081 динар по кWх на 0,093 динара по кWх.

Скупље и у банкама

Основне банкарске услуге, које користе практично сви који имају рачун у банци, биће у наредној години скупље за 15 до 60 процената. Тако ће у појединим банкама одржавање рачуна од марта наредне године коштати 190 динара, уместо досадашњих 160.

За СМС обавештења месечно ће бити потребно 100, уместо 70 динара, а минимална накнада за исплату готовог новца коришћењем платне картице на банкомату или шалтеру друге банке уместо 150 биће 200 динара.

Тако ћете за годину дана само за одржавање рачуна уместо досадашњих 1.920 динара, плаћати 2.280, док ће вас СМС обавештења убудуће коштати 1.200 уместо садашњих 840 динара.

За скоро 70 одсто поскупеће услуга замене картице ако је украдена или изгубљена, па ће уместо 300 коштати 500 динара, а уведена је и накнада за упит стања на банкомату уз помоћ кредитне картице од 40 динара.

Струја поскупљује од 1. фебруара

Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу цену за 3,4 одсто, објавила је Агенција за енергетику.

Савет Агенције за енергетику на данашњој седници је, на ЈП „ЕПС Београд“, дао сагласност на одлуку о цени електричне енергије за гарантовано снабдевање, наведено је на сајту Агенције.

Просечна цена електричне енергије за купце који имају право на гарантовано снабдевање по регулисаним ценама, у које спадају домаћинства и мали купци, утврђена је, како се наводи, „на основу максимално одобреног прихода износи, без пореза и такси, 7,867 динара по киловат-сату и већа је у односу на постојећу просечну цену за 3,4 одсто“.

Нова цена за гарантовано снабдевање примењиваће се почев од 1. фебруара 2021. године, најавила је Агенција, наводећи да је „и након ове корекције, прве од новембра 2019. године, цена електричне енергије у Србији и даље значајно нижа од цена у земљама региона и Европе“.