Прочитај ми чланак

Данас стиже ново поскупљење стамбеног кредита: Ево на шта обратити пажњу у уговору

0

Европска централна банка ће у четвртак одржати седницу на којој ће разговарати о промени кључних каматних стопа. Како је пре неколико дана пренео Ројтерс, оне би требало да буду подигнуте за 50 базних поена, што значи да ће кључне камате порасти за 0,5 одсто. Ова промена ће, као и много пута у последњих неколико месеци, откад је у јуну први пут од 2015. године еурибор достигао позитивну вредност, условити и раст еурибора, камате која је кључна и за све грађане Србије који имају кредите у еврима.

Наиме, добар део кредита у еврима, попут стамбених кредита, грађани узимају са варијабилном каматном стопом, чија је једна од компоненти управо еурибор. То значи да се са променом еурибора мења и висина њихове рате.

Међутим, ово се не дешава одмах након скока еурибора, већ зависи од тога шта пише у уговорима које грађани имају са банкама. Еурибор, наиме, има неколико вредности – недељни, месечни, тромесечни, шестомесечни и годишњи. На основу тога који је наведен у уговору, грађанима се периодично мењају рате, а најчешће су у питању временски интервали од три или шест месеци.

Када је у питању тромесечни еурибор, рате се усклађују 31. марта, 30. јуна, 30. септембра и 31. децембра.

Што се тиче шестомесечног еурибора, усклађивање рате обавља се 30. јуна и 31. децембра.

Дакле, иако ће кључне европске камате порасти сада, 31. децембар је дан Д за све кориснике кредита у еврима са варијабилном каматом, а у највећем проблему биће грађани који су се скоро задужили, док ће нешто боље да прођу они који су већ отплатили више од половине дуга јер је удео камате у њиховој рати мањи.

За грађане – главобоља која траје месецима

Пре него што је еурибор кренуо да дивља, у марту је читатељка портала Нова.рс Драгана П. постала корисница стамбеног кредита у еврима, са варијабилном каматном стопом.

Она је подигла кредит од 100.000 евра са роком отплате на 15 година, а њена прва рата изосила је 660 евра.

У марту, када је Драгана подигла кредит, вредност тромесечног еурибора износила је -0,534 одсто. Шест месеци касније, приликом другог обрачуна месечне рате, његова вредност била је 1,185 одсто.

Након првих шест месеци отплате и повећања еурибора од 1,719 одсто, Драганина месечна рата порасла је за 85 евра, те уместо првобитних 660, она тренутно плаћа 745 евра месечно.

Сада, две недеље пред нови обрачун, Драгани није свеједно, јер је свесна да ће њена рата бити још већа.

„Страхујем од тог датума јер знам да ће ме раст рате само додатно оптеретити, а на ову инфлацију и скупоћу, то је последња ствар која ми треба у животу“, каже Драгана за наш портал.
Тренутне вредности еурибора

Када је реч о вредности коју је еурибор имао на дан 13. децембар, ситуација је следећа:

Недељни – 1.403 %

Месечни – 1.686 %

Тромесечни – 2.046 %

Шестомесечни – 2.479 %

Годишњи – 2.873 %