Прочитај ми чланак

Дачија Спринг Електрик – аутомобил на струју постаје приступачан? (ФОТО/ВИДЕО)

0

Дачија је представила свој први електрични модел за који тврди да ће бити убедљиво најјефтинији аутомобила на струју у Европи.

Дачија Спринг Елецтриц би могла да означи прекретницу на европском тржишту када је реч о експанзији електричних аутомобила.

Foto: Dacia promo

Овај аутомобил ће, како најављује румунски произвођач, бити убедљиво најприступачнији ауто на струју у Европи. Колико ће коштати, за сада можемо само да спекулишемо, с обзиром да Дачија на онлине премијери није открила његову цену.

Ипак, не треба баш очекивати да буде јефтин као електрични Renault City K-ZE, на коме је Спринг Елецтриц базиран, а који се у Кини продаје за око 9.000 долара.

Са дужином од око 3,7 м, прва електрична Дачија по димензијама спада у мале градске аутомобиле, попут  Renault Twinga. На то указује и скромно међуосовинско растојање од нешто више од 2,4 м.

Са друге стране, са запремином од 300 литара, пртљажњик је изнад просека класе.

Дачија Спринг Електрик је опремљена релативно малом литијум-јонском батеријом капацитета 26,8 кWх, која напаја струјом електромотор снаге 45 КС (33 кW), док обртни момент износи 125 Нм.

Произвођач није открио податак о убрзању 0-100 км/х, али је саопштио да је максимална брзина возила 125 км/х.

Аутомобил са потпуно напуњеном батеријом може да пређе до 225 км, мерено према WЛТП стандарду, односно до 295 км, према WЛТП Цитy мерном циклусу.

Возачу је на располагању и Ецо режим рада мотора, који повећава аутономију за око 10%, али истовремено смањује снагу мотора на 31 КС (23 кW).

У Ецо моду је максимална брзина мања и износи свега 100 км/х.

Уколико се аутомобил пуни на обичној кућној утичници од 220 В, за потпуну допуну 0-100% потребно је око 14 сати

Инсталирањем брзог Wаллбоx пуњача од 7,4 кW, време пуњења се скраћује на 5 сати.

Батерија се најбрже може напунити уколико се користи брзи пуњач од 30 кW. У том случају, пуњење 0-80% капацитета траје мање од једног сата.

Foto: Dacia promo

Кокпит модела Дачија Спринг Електрик је практично преузет од Renault City K-ZE, а дизајн ентеријера доста подсећа на актуелну генерацију Дачија аутомобила.

Скупљи пакети опреме, између осталог, садрже и Медиа Нав мултимедијални систем са 7-инчним дигиталним екраном, електричне подизаче прозора, задњу камеру, паркинг сензоре…

Дациа ће купцима понудити и теретну варијанту у виду лаког комерцијалног возила. Овај аутомобил ће имати два седишта, док ће запремина товарног простора позади износити 800 литара.

Дужина теретног одељка је 1.033 мм, а носивост 325 кг.

Румунски произвођач ће модел Спринг Електрик најпре пласирати у оквиру неколико цар-схаринг сервиса у Европи (почетком наредне године), а приватни купци ће моћи да наруче овај аутомобил у јесен 2021.

Цена ће бити саопштена накнадно.