Прочитај ми чланак

Дачић: ЕПС неће бити приватизован

0

Премијер Ивица Дачић рекао је у Перућцу да предузеће Електропривреда Србије неће бити приватизовано и оценио да је од кључног значаја да Србија задржи контролни пакет акција у сектору енергетике.

Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић каже да је борба против криминала и корупције апсолутни приоритет Владе.

На новинарско питање да прокоментарише отворено писмо првог потпредседника Владе Александра Вучића и спекулације о могућој умешаности министра Милутина Мркоњића у аферу „оптички каблови“, премијер каже да је Влада јединствена у борби против корупције.

„Не постоји ни један једини повод за размимоилажење. Сигуран сам да у борби против криминала не треба да буде важно ко коме припада и какав је ко и сходно томе за било когa за кога постоје докази да је у питању неко кривично дело, сигурно је да ће против сваког бити покренута истрага“, рекао је Дачић.

„То не значи да неће бити настављена склапања стратешких партнерстава“, истакао је Дачић у Перућцу на церемонији поводом завршетка радова на трећој и отварању радова на четвртој фази ревитализације хидроелектране „Бајина Башта“.

Према његовој оцени, ревитализација три блока 46 година старе хидроелектране „Бајина Башта“, и почетак радова на четвртом, је инвестиција у будућност, јер је њен радни век продужен за 30 до 40 година.

Дачић је нагласио да су Србији неопходни развојни пројекти и инвестиције подсећајући да је то једини начин да се изађе из економске кризе. „Ово није само процес ревитализације већ и део пројекта привредног опоравка земље“, рекао је премијер Србије.

Према његовим речима у будућности се очекују многобројни пројекти у различитим областима енергетике из различитих земаља изразивши наду да ће радови на ревитализацији ХЕ „Бајина Башта“ бити завршени у року до следеће године.

Енергетика треба да буде генератор развоја Србије, поручио је Дачић, истичући да ће Влада Србије учинити све, не само да ревитализује постојеће електране, него и да изгради неку нову, што није урађено 20 година.

Дачић је изјавио да је нова Влада Србије нова шанса и да треба да покаже да ће учинити све како би била успешнија од свих претходних влада. Он је нагласио да је једна од ствари која је у овом тренутку кључна за Владу стабилно снабдевање струјом и обезбеђење грејне сезоне.

Он је новинарима пренео и да је данас разговарао са делегацијом словеначке компаније „Горење“, која има три фабрике у Србији и који су га обавестили о намери да 50 одсто своје производње преселе у Србију.

Премијер Србије је позвао званичнике Црне Горе позвао да, уместо протеста које су упутили Србији због изградње одређених капацитети на реци Лим, иако те пројекте ради Република Српска, седну заједно за сто и пруже руку једни другима.

„Уместо протеста, ја их позивам да после избора седнемо да се договоримо да заједно радимо и пружимо једни другима руку, да изградимо још капацитета како би наши грађани уживали заједно у свему томе“, поручио је он.

Спремно дочекујемо грејну сезону
Министарка енергетике Зорана Михајловић изразила је очекивање да ће ЕПС спремно дочекати грејну сезоне, а грађани Србије имати довољно електричне енергије, као и да ће наредне године почети реализација нових пројеката у енергетском сектору.

Мијаловићева је рекла да је један од приоритета министарства и Владе Србије и изградња ХЕ Бистрица и да је Дрина за Србију најважнија еколошка и енергетска река.

Министарка је изразила задовољство пројектом у ХЕ Бајина Башта и очекивање да ће ускоро бити градјени и нови капацитети.

Представник Немачке развојне банке Јирген Велшоф је рекао да је пројекат ревитализације ХЕ Бајина Башта почео 2003. године и да је 90 одсто посла завршено.

Велшоф је изразио очкивање да ће цео посао бити завршен наредне године и да ће тада бити започета и ревитализације ХЕ Зворник.

У хидроелектрани Бајина Башта обележен је завршетак пробног рада трећег обновљеног агрегата и отворени су радови на обнови четвртог, а када буде завршена модернизација биће повећана прозиводња струје за 40 милиона киловат часова годишње.

Планирано је да у августу наредне године буде завршена комплетна ревитализација те хидроелектране, којом ће снага по агрегату бити повећана за 13 мегавата.

У ревитализацију ХЕ Бајина Башта, најзначајнију инвестицију за сада, биће уложено 77 милиона евра, од којих је 30 милиона кредит Немачке развојне банке, а 47 средства ЕПС од продаје електричне енергије.

Радни век хидроелектране биће продужен за 30 до 40 година.

 

(Танјуг)